04.19.2024

ABD başkan adayı, Guantanamo mahkumuna yapılan işkenceyi seyretmiş

Eski Guantanamo tutuklusu Mansur Dayfi, Florida Valisi Ron DeSantis’in cezaevinde açlık grevindeyken maruz kaldığı işkence yöntemlerine bizzat şahit olduğunu söyledi.

Eski Guantanamo tutuklusu Mansur Dayfi, Florida Valisi ve 2024 ABD Başkan adayı olan Ron DeSantis’in işkence gördüğü anları izlediğini söyledi.

15 yıl boyunca herhangi bir suçlama ve yargılama olmaksızın Guantanamo’da tutulan Dayfi, Florida Valisi Ron DeSantis’in cezaevinde yetkili olarak bulunduğu 2006 yılında işkence gördüğü anlara şahit olduğunu belirtti.

Mahkumlardan Dayfi ve birkaç mahkum, Guantanamo’daki kötü yaşam koşullarını protesto etmek için açlık grevi yapmaya karar vermişti.

Buna karşılık Guantanamo’ya açlık grevindeki tutukluları zorla beslemeleri için özel yetkililer getirilmişti. Dayfi, işkencelere maruz kaldığı sırada ABD’ye bağlı üniformalı askeri personellerin de o anlara tanık olduğunu ifade etti.

Mansur Dayfi, o ana tanıklık edenlerden birinin Ron DeSantis olduğunu, bunu internet üzerinde paylaşılan bir fotoğraf sayesinde anladığını ifade etti. Dayfi için Florida valisi DeSantis, fotoğrafı görene dek, sıradan bir ABD askeri personeliydi.

DeSantis’in işkence gördüğü anları tel örgü arkasından izlediğini aktaran Dayfi, “O izliyordu ve ben gerçekten çığlık atıyor, ağlıyordum. Kanamam vardı ve kusuyordum.” ifadelerini kullandı.

Resmi kayıtlara göre o sırada 27 yaşında olan DeSantis Mart 2006 – Ocak 2007 tarihleri arasında Guantanamo cezaevinde ABD Donanması bünyesindeki hukuk bürosunda görev almıştı.

Florida Valisi DeSantis, Guantanomu’nun açık kalmasını isteyen ve mahkumların serbest bırakılmasına karşı çıkan isimler arasında yer alıyor.