03.29.2024

Bakan Özer’den, ataması yapılmayan öğretmene: “Mühendisler de atanamıyor ama böyle ağlamıyor”

“Sizden düşük puanlılar atandıysa istifa ederim”

2020’de KPSS sınavına giren öğretmen adayları, 2021 yılında kendilerinin aldığı puanlardan daha düşük puanlara öğretmen alımı yapıldığını belirterek, Twitter üzerinden Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer hakkında ‘#MahmutÖzerİstifa’ etiketiyle bir kampanya başlattı. Bugün, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile görüşen bir öğretmenin aktardığına göre Bakan Özer, “Düşük puanlılar atandıysa istifa ederim. Mühendisler de atanamıyor ama böyle ağlamıyor” dedi.

Sözcü gazetesi’nin haberine göre; KPSS’den aldıkları puanı ve 2021’de alınan taban puanları karşılaştıran paylaşımlar yapan öğretmenler, bugün eğitim ve öğretim yılının açılışı vesilesiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Özer’in katıldığı Sancaktepe Arif Nihat Asya Anadolu Lisesi’ne gitti. Öğretmenler burada hem Cumhurbaşkanı Erdoğan hem de Bakan Özer ile görüştü.

“Sizden düşük puanlılar atandıysa istifa ederim”
Görüşmede yer alan, ismini paylaşmak istemeyen başka bir öğretmen, 2020 KPSS’sinde 78; 2021’de 77 puan öğretmenlerin atandığını belirterek, “Görüşme planlı bir şey değildi. Cumhurbaşkanı konuşmasından sonra Bakan Bey ile giderken demirlerin oradan seslendik. Önce anlamadılar. Bırakmadık, seslenmeye devam ettik, ‘2020 KPSS mağduruyuz’ diye. Cumhurbaşkanı da Bakan da sonra duydu ve dinlediler. Bakan Mahmut Özer, bize aynen ‘Sizden düşük puanlılar atandıysa istifa ederim’ dedi. Cumhurbaşkanımız da, ‘Böyle bir durum varsa ben zaten kendim görevden alırım’ dedi” ifadelerini kullandı.

“Mühendisler de atanamıyor ama böyle ağlamıyor”
2020 ve 2021 KPSS sonuçlarına dair hazırladıkları tabloyu gösterdiklerini belirten öğretmen, “Ama Bakan Özer, ‘2 yılın puanlarını böyle karşılaştıramazsınız’ görüşünü savundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ‘Cumhurbaşkanımız siz Ankara’ya döneceksiniz ben dinlerim’ dedi. Bunun sonrasında Bakan Mahmut Özer ile içeride görüşmeye devam ettik. Çok fazla konuşmamıza fırsat vermedi. Söylediklerimizi kabul etmedi. Tam tersine 2021’de atananların çoğu 2020’de girenler dedi. Ben o görüşmede kendimi tutamadım ağlamaya başladım. Bakan bana, ‘Mühendisler de atanamıyor ama böyle ağlamıyor’ diye yanıt verdi” dedi.

“Ömrümüzden ömür gidiyor”
Görüşmeye ait görüntüleri sosyal medya hesabından paylaşan Utku Uğurlu da atanamayan öğretmenlerden biri. “2020’de son 17 yılın en düşük atamasını yaptılar” diyen Uğurlu, şu ifadeleri kullandı:

“Her yıl yapılan ek alım yapılmadı. Sınav geçerlilik süresini uzatın dedik bunu da yapmadılar. Bizden sonraki yıla 35 bin atama yaptılar. 2021’de daha düşük puanlılar atandı. Bununla ilgili dava da açtık. 2021 KPSS’nin ilk alımı için duyuru, ek alım niteliğindeydi. Bölge idare mahkemesi bize katıldı. Dava şu an Danıştay’da. Bazı bölümlerde 6-7 puan daha düşük alanlar atandı. Biz bunu adil bulmuyoruz. Ben 218’inciydim 2021’de 320’nciyi aldılar. Başka branşlarda 900’üncü olup öğretmenler atanamadı ama bir sene sonra 9 bininciyi atadılar. 4 yıldır deniyorum. Ömrümüzden ömür gidiyor.”

Tarih öğretmeni olan Hanife Keser ise şöyle konuştu:

“81.54 puanla atanamadım 2021’de 79 puanla atandılar. Bakanın yaptığı büyük haksızlık. Ancak ısrarla görmüyor, duymuyor, kabul etmiyor. Bakan Bey göreve gelir gelmez karma atama kalkmış olmasına rağmen aykırı olarak 2020’ye verilen ek atamayı 2021 ile birlikte yaptı. Büyük bir hak kaybı var. Biz bunu her mecrada dile getirmemize rağmen mağduriyetimiz giderilmiyor.”