09.27.2024

Batılı Ülkeler İşgalci İsrail-Lübnan Çatışmalarının Durması için 21 Günlük Ateşkes Çağrısında Bulundu

ABD ve Fransanın başını çektiği ve içerisinde Avrupa Birliği Ülkeleri, Avustralya, Kanada, Almanya, İtalya, Japonya, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin de dahil olduğu ülkelerden 21 günlük ateşkes çağrısı geldi.

ABD, Fransa, Avrupa Birliği Ülkeleri ve başka 8 ülke biraraya gelerek ortak açıklamada buludular. Yapılan açıklamada, İsrail ile Lübnan arasındaki çatışmaların durdurulması ve diplomasiye alan açılması için 21 günlük acil ateşkes çağrısı yapıldı. Ek olarak Beyaz Saraydan yapılan açıklamada, ABD ile Fransa’nın, İsrail-Lübnan sınırında bir ateşkes çağrısı konusunda mutabık kaldığı ve bu yöndeki ortak açıklamaya AB, Avustralya, Kanada, Almanya, İtalya, Japonya, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin de (BAE) katıldığı ifade edildi.

‘Bu Durum Tolere Edilemez’

AA’nın aktardığına göre ortak açıklamada, “Lübnan ile İsrail arasında 8 Ekim 2023’ten bu yana devam eden durum tolere edilemez ve kabul edilemez daha büyük bir bölgesel gerilim riski teşkil ediyor. Bu durum kimsenin çıkarına değildir, ne İsrail ne de Lübnan halkının” ifadesine yer verildi.

‘Siviller Evlerine Dönebilmeli’

Her iki tarafdaki sivillerin evlerine geri dönebilecekleri anlaşmanın gerekli olduğu ifade edilen açıklamada,”Diplomasi, bu çatışmada tansiyon yüksekken başarılı olamaz. Bu sebeple, diplomasiye alan açmak için İsrail-Lübnan sınırında 21 günlük acil bir ateşkes çağrısında bulunuyoruz” ifadeleri kullanıldı.

‘İşgalci İsrail Saldırıları Sonucu 650 Kişi Şehit Oldu’

Siyonist İsrail ordusu, 23 Eylül Pazartesi gününden itibaren Lübnan’ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi. Lübnan Sağlık Bakanlığı verilerine göre, İsrail’in 23 Eylül Pazartesi gününden bu yana ülkeye yönelik artan hava saldırılarında 650 kişi öldü.

Lübnan Dışişleri ve Göçmenler Bakanı Abdullah Buhabib, İsrail’in saldırıları sebebiyle ülke içerisinde yerinden olanların sayısının 500 bine yaklaştığını ifade etti. Ülkenin güney bölgelerinden başkent Beyrut’a ve kuzey bölgelerine göç dalgası devam ediyor.

(Anadolu Ajansı)