04.24.2024

BM açıkladı: Yemen’deki insani kriz için 4,3 milyar dolar gerekiyor

Birleşmiş Milletler’den yapılan yeni bir açıklama, Yemen’de yıllardır devam eden vahim durumu ortaya koydu. Açıklamaya göre, Yemen’de 21 milyondan fazla kişinin acil insani yardıma ihtiyacı var ve bu krizin çözülmesi için 4,3 milyar dolar gerekiyor.

Yemen’deki Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’nden (OCHA) yapılan açıklamada, bu yıl 21,6 milyon kişiye insani yardım sağlamak için 4,3 milyar dolara ihtiyaç olduğunu söyledi.

‘ÇÖZÜM OLMAZSA İHTİYAÇLAR DEVAM EDECEK’
OCHA’nın açıklamasında, “Yemen için 2023 İnsani Müdahale Planı (HRP), tekrarlayan doğal afetlerle birleşen uzun süreli çatışma, yerinden olan insanlar ve ekonomik krizin bir sonucu olarak acil insani yardıma ihtiyaç duyan en savunmasız 21,6 milyon kişiye ulaşmak için 4,3 milyar dolar gerektiriyor” diye kaydedildi. OCHA, kapsamlı bir çözüm olmadığı takdirde bu ihtiyaçların devam etmesinin beklendiğine dikkat çekti.

2014’TEN BU YANA İÇ SAVAŞ
Yemen, 2014 yılında İran yanlısı Husilerin başkent Sana’yı ele geçirmesi ve uluslararası olarak tanınan hükümetin Suudi Arabistan’a kaçmaya zorlamasıyla iç savaşa girdi. Riyad ve Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere bölgesel bir koalisyon, Husilere karşı 2015 yılının mart ayında bölgeye müdahale etti.

Ancak koalisyon, 7 yıldır devam eden çatışmalarda, ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 80’ini ve şehir merkezlerini kontrol eden Husilere karşı etkili olamadı.