04.19.2024

Çin’den İsrail’e Filistin notası!

Çin, İsrail’i derhal “Filistin halkının topraklarını ve kaynaklarını gaspına son vermeye” çağırdı.

İsrail’in Filistin topraklarındaki hakimiyetini pekiştirme arayışına tepkiler devam ediyor.

Son olarak Çin, İsrail’in Filistin topraklarını ve kaynaklarını “gasp etmeye son vermesini” talep etti.

Çin’in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilci Yardımcısı Geng Shuang, dün, BM Güvenlik Konseyi’nde, 2023 yılının başından bu yana İsrail’in Yahudilerin Batı Şeria’daki yasa dışı yerleşim yerlerine geri dönüşünü onayladığını, yeni Yahudi yerleşim yerleri inşa ettiğini ve bunların yasallaştırılması konusunda tek taraflı adımlar atmaya devam ettiğini vurguladı.

Filistin topraklarında Yahudi yerleşim yerlerinin inşasının ve faaliyetlerinin uluslararası hukuku ve BM Güvenlik Konseyi’nin 2334 sayılı kararını ihlal ettiğini anımsatan Geng, “İsrail’i derhal bu eylemleri durdurmaya ve Filistin halkının topraklarını ve kaynaklarını gaspına son vermeye” çağırdı.

Çin’in İsrail’e yönelik çağrıları İsrail hükümetinin Batı Şeria’da Yahudi yerleşim yerlerini kalkındırmayı amaçlayan projelere yaklaşık olarak bir milyar dolar ayırmasının ardından gerçekleşti.

İsrail Batı Şeria’yı Yahudileştiriyor

İsrail’in Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim yerlerinin kalkınması için milyonlarca dolar sağlaması, Filistin topraklarındaki varlığını pekiştirmeyi amaçladığını gösteriyor.

İsrail’in aşırı sağcı hükümeti, geçtiğimiz günlerde, Batı Şeria’da geçmişte kurulan ancak eski yönetimler döneminde onay verilmemiş 9 Yahudi yerleşim yerine de resmiyet kazandırdı.

Radikal Yahudilerin son yıllarda hükümet onayı olmadan işgal altındaki Filistin bölgelerine çok sayıda Yahudi yerleşim yeri inşa ettiği biliniyordu.

Yahudi yerleşimciler Filistin topraklarında yapılar inşa edip daha sonra İsrail hükümetince bu yerlere resmiyet kazandırılıyor. Bu durumun, İsrail’in Batı Şeria’yı Yahudileştirme strateji dahilinde yürütüldüğü düşünülüyor.

Uluslararası toplum, işgal altında oldukları gerekçesiyle Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te kurulan Yahudi yerleşim yerlerini yasa dışı olarak tanımlıyor.

Son Yahudi yerleşim yerine onay veren İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir ve Smotrich de Batı Şeria’daki bu yasa dışı yerleşim yerlerinde yaşıyor.

Kaynak: Mepa News