03.29.2024

Deprem bölgesinde sel: Can kaybı 12’ye yükseldi

Urfa’da 10, Adıyaman’da ise 2 kişinin cansız bedenine ulaşıldı.

Deprem bölgesinde etkili olan sağanak yağışlar nedeniyle Urfa’da 10 kişi, Adıyaman’da ise 2 kişi hayatını kaybetti.

Urfa’da Tandoğan Mahallesi’nde bulunan Yavuzlar Apartmanı’nın bodrum katındaki bir dairede, 5 kişinin cansız bedenlerine ulaşıldı. İhbarla bölgeye giden ekipler tarafından bodrum katından çıkarılan ve Suriye uyruklu olduğu belirtilen 5 kişinin cansız bedeni otopsi için Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı. Sel nedeniyle kapanan Abide Kavşağı alt geçidindeki çalışmalar sırasında bir minibüsün içerisinde bir erkeğe ait canız bedene ulaşıldı.

DHA’nın akatardığına göre kayıp olarak Adıyaman’da aranan 3 kişiden birinin cansız bedenine ulaşılırken, kentte sel nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 12’ye yükseldi. 

Urfa ve Adıyaman’da yaşananlar ve gün içinde yapılan açıklamar şöyle:

ADIYAMAN

Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesine koordinatör olarak atanan Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, sağanak nedeniyle tüm bölgeyi etkileyen afette bir konteynerin suya kapıldığını belirtti. Bölgeye Adıyaman ile Gölbaşı ilçesinden destek ekiplerinin sevk edildiğini söyleyen Hatipoğlu, bir kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Hatipoğlu, “Gerçekten tüm bölgeyi derinden etkileyen bir afet. Vatandaşlarımızın kendi imkanlarıyla temin ettiği konteynerin sulara kapılması sonucu böyle bir olay oldu” dedi.

Adıyaman kent merkezinden geçen Eğriçay’ın taşması sonucu Atatürk Bulvarı’nda trafikte aksamalar yaşandı, cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu. AFAD, polis, jandarma ve belediye ekipleri, su baskını riski yaşanan çadırlarda tahliye çalışmalarına başladı.

URFA

Urfa’da da dün akşam saatlerinde başlayan ve sabah saatlerinde de devam eden sağanak yağış sele neden oldu. Kentin simgesi Balıklıgöl taştı, çok sayıda ev ve araç su altında kaldı. Kent merkezindeki köprülü Abide Kavşağı’nın altında araçlarıyla ilerlemeye çalışanlar ile itfaiye ekibinin de aralarında bulunduğu 6 kişinin sel sularına kapıldığı belirtidi. Kayıp 2 itfaiyeci, daha sonra arama kurtarma ekipleri tarafından kurtarıldı ve hastaneye kaldırıldı. 

VALİ SALİH AYHAN’DAN AÇIKLAMALAR

Urfa Valisi Salih Ayhan, yağışlara ilişkin ilk açıklamasında “Şanlıurfa son yılların en yoğun yağışını aldı, bugün de bekliyoruz. Urfa’nın yıllık yağış ortalaması 450 kilogram, sadece iki gündeki toplam yağış miktarı neredeyse 150 kilogram. Mart ayında yıllık ortalama yağış miktarı 57 kilogram, sadece bugünkü yağış miktarı 77 kilogram, dolayısıyla büyük bir yağışın olduğunu ve genel hayata etkilerini de buradan görebilmekteyiz. Bunun da yansımaları oldu, gerek trafik akışısın etkilenmesi, bodrum katlarının su altında kalması, bazı kamu kurum ve kuruşlarının etkilenmesi çiftçilerimizin etkilenmesi…” dedi.

EĞİTİME BİR GÜN ARA

Kentteki Eyyübiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ni de su basarken, eğitime bir gün ara verildi.

BİR KADIN VE ÇOCUK, HALATLA KURTARILDI

Yağışların etkili olduğu kentte yüzlerce ev ve araç sel suları altında kaldı. Ekili tarlalara zarar geldi. Yaşanan sel baskınlarına karşın vatandaşlar, su basan evlerini kendi imkanlarıyla tahliye etmeye çalıştı. Kentte halen birçok semte ulaşım sağanamazken, yağışların devam etmesi hayatı olumsuz yönde etkiledi. Kentin merkezinde bulunan köprülü Abide Kavşağı’nın altından araçlarıyla ilerlemeye çalışan vatandaşlar, sel sularına kapıldı. Can pazarının yaşandığı kavşakta bir kadın ile bir çocuk son anda vatandaşlar tarafından halat atılarak bulunduğu yerden kurtarıldı.

KANAL VE DERE YATAKLARINA YAKIN EVLER İÇİN ÇAĞRI

Valiliğin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, zemin ve bodrum katlardaki konutların boşaltılması çağrısında bulunularak,  “Değerli Vatandaşlarımız; Dere yataklarına (Karakoyun) sınırı bulunan Akabe, Direkli, Devteyşti, Sancaktepe, Akpıyar bölgeleri başta olmak üzere zemin ve bodrum katlardaki konutları acilen boşaltmanız ve güvenli alanlardan ayrılmamanız önemli. Ağır hasarlı binalardan uzak durmanız, gerekmedikçe evlerinizden dışarı çıkmamanız, resmî kurumlardan yapılan uyarılara harfiyen uymanız can güvenliğiniz için önem arz etmektedir” denildi.