04.25.2024

Depremlerin ardından binden fazla insan kayıp!

Türkiye’de meydana gelen 6 Şubat tarihli Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından binden fazla insan hâlâ bulunamadı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaklaşık 50 bin kişinin hayatını kaybettiği bildirilen haber, The New York Times gazetesinde yer aldı. Ancak, bir aydan uzun bir süre geçmesine rağmen hala enkaz altında, hastanelerde veya kimsesizlerin gömüldüğü mezarlarda bulunamayan insanlar olduğu aktardı.

Resmi verilere göre, 47 binden fazla insanın öldüğü bilinirken Türkiye yetkilileri, kayıp insanlarla ilgili yeterli veri sunmadı. Çukurova Üniversitesi’nden adli tıp uzmanı Ahmet Hilal ise yaptığı araştırmalar sonucu kayıp kişi sayısının şu an bin 470 olduğunu belirtti.

Uzmanlar, depremzedeler ve yetkililerle yapılan görüşmeler sonucu felaketin ilk günlerinde enkazdan yaralı çıkarılan bazı kişilerin uzak hastanelere götürülüp yakınlarına haber verilemeden hayatını kaybetmiş olabileceğini, kimliği belirlenememiş cesetlerin ise arama-kurtarma ekiplerinin muhafaza edecek bir yer bulamadığı için teşhis edilemeden gömülebilmiş olabileceğini söyledi.

Kayıp yakınlarını arayanlar için Türkiye yetkilileri, parmak izi, DNA testi ve fotoğraf gibi yöntemler uyguluyor. Yakınlarını arayanlar, çeşitli bölgelerde kurulan alanlarda isimlerini aratabiliyor veya hayatını kaybedenlerin gömülmeden önce çekilen fotoğraflarına tek tek bakarak yakınlarını arayabiliyor. Hiçbir sonuç alamayan aileler ise DNA testi vererek gömülmeden önce alınan kanlarla karşılaştırılarak kayıplarını bulmaya çalışıyor.

1999 Gölcük depreminden bu yana 18 binden fazla insanın hayatını kaybettiği ve hala bulunamayan 5 binden fazla insan olduğu biliniyor. Hilal, depremin ardından bazı insanların kaybolmasının birden fazla sebebi olabileceğini söylüyor. Deprem bölgesinde yorulan arama-kurtarma ekiplerinin teşhis beklemeden bazı hayatını kaybedenleri gömmüş olması, bazı insanların enkazda çıkan yangınlar sebebiyle teşhis edilemez duruma gelmiş olması veya enkaz kaldırma çalışmaları sırasında bazı kayıpların çıkarılamamış olması gibi sebepler bu durumun sebepleri arasında yer alıyor.