09.27.2024

Eğitim Sen: Öğretmen adayları ciddi haksızlıklara maruz kalıyor

Eğitim Sen, 2024 yılı için yapılacak öğretmen atamalarının mülakat sonuçlarındaki usulsüzlüklere dair yaptığı açıklamada, mülakat puanlarının KPSS puanlarına göre ciddi bir fark gösterdiğini belirtti.

Eğitim Sen, 2024 yılı için yapılacak öğretmen atamalarının mülakat sonuçlarındaki usulsüzlüklere ilişkin basın açıklamasında bulundu.  Mülakat puanlarının KPSS puanlarına göre belirgin bir fark gösterdiğini belirten Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, “Bölgesel adaletsizliklerin varlığı, mülakat puanlarının yuvarlanarak verilmesi gibi bulgular, mülakat sisteminin adil ve şeffaf bir yapıda olmadığını ve öğretmen adaylarının bu süreçte ciddi haksızlıklara maruz kaldığını somut şekilde ortaya koymaktadır” dedi.

Yapılan açıklamada konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, iktidarın her seçim döneminde mülakatı kaldırma vaadinde bulunduğunu ama uygulamaktan bir türlü vazgeçmediğini belirtti. Birçok usulsüzlüğe tanık olduklarını söyleyen Irmak, “Geçtiğimiz günlerde anlık da olsa mülakat sonuçlarını gösteren sistemin erişime açılıp kısa süre sonra kapatılması, sonuçlarını görebilen kimi öğretmen adaylarında farklı aralıklarda farklı puanlar verildiği şüphesini uyandırmıştır. Burada öğretmen adaylarının mülakat sonuçlarını görenlerden topladıkları verilere dayalı olarak, 2550 mülakat sonucunun analiz var. Bu analiz, mülakatlardaki puanlama farklılıklarını somut verilerle ortaya koymakta ve sürecin adil bir şekilde yürütülmediği iddiaların güçlendirmektedir” dedi.

Mülakat sonuçlarına yönelik ciddi tutarsızlıkların bulunduğunu belirten Irmak, “Örneğin, KPSS puanlarına göre sıralamaya giren adayların mülakat puanlarının oldukça düşük verilmesi ya da tam tersine düşük KPSS puanlı adayların yüksek mülakat puanı alması gibi durumlar söz konusudur. Bu tür puanlama farklılıkları, objektiflik ilkesine ters düşmekte ve adayların mağduriyetine yol açıyor. Örneğin, 20 Eylül 2024 tarihinde kısa süreliğine açılan e-devlet sisteminden alınan verilere göre, bazı adayların sıralamalarının dramatik biçimde değiştiği, bu durumun ciddi adaletsizlikler yarattığına dair kanıtlar ortaya çıktı. Ayrıca farklı iller arasında puanlama konusunda büyük tutarsızlıklar olduğu görülüyor.  Örneğin, İzmir’deki adayların ortalama mülakat puanlarının KPSS puanlarına kıyasla 4,6 puan daha yüksek olduğu, İstanbul’daki adayların ise ortalama olarak 1.7 puan farkla değerlendirildiği net bir şekilde görülüyor” diye konuştu.

‘HAKSIZ DEĞERLENDİRME SÜRECİ İŞLENİYOR’

İngilizce 2023 KPSS ve mülakat sonuçlarının, adayların sonuçları arasında ciddi tutarsızlıkları ortaya koyduğunu söyleyen Irmak, “Dosyada yer alan verilere göre, birçok adayın KPSS ve mülakat puanları arasında önemli farklar vardır. Örneğin, Diyarbakır’da 374. sırada yer alan bir adayın KPSS puanı 80,35 iken mülakat puanı 90 olarak verilmiştir. Bu da yaklaşık 9,65 puanlık bir fark oluşturmuştur. Aynı şekilde Adana, Gaziantep ve İzmir gibi birçok şehirde de benzer büyük farklar göze çarpmaktadır. Bu durum, mülakatların objektif kriterlere göre yapılmadığına ve haksız bir değerlendirme sürecinin işlediğine dair güçlü bir şüphe uyandırmaktadır” dedi.

İLLER ARASINDA TUTARSIZLIK VAR

Irmak şöyle devam etti: “Mülakatın ağırlığının KPSS puanlarına oranla artırılması, düşük KPSS puanına sahip bazı adayların mülakatla birlikte sıralamalarının yükselmesine sebep olmuştur. Örneğin, 9. sıradaki bir aday Ankara’da 87,63 KPSS puanına sahipken, mülakat puanı 91 olarak verilmiş ve sonuç olarak ortalama 89,31 puan elde etmiştir. Buna karşın, daha yüksek KPSS puanına sahip adaylar, mülakatta düşük puan alarak sıralamada geri kalmışlardır.  Farklı iller arasında mülakat puanlarında ciddi tutarsızlıklar olduğu açıkça görülmektedir. Örneğin, Aydın’da bir adayın KPSS puanı 88,48 iken mülakat puanı 90,66’dır (fark 2,2 puan), fakat Diyarbakır’daki adayların KPSS ve mülakat puanları arasındaki farklar çok daha yüksektir (9,65 puan). Mülakat puanlarının KPSS puanlarına göre belirgin bir fark göstermesi, bölgesel adaletsizliklerin varlığı, mülakat puanlarının yuvarlanarak verilmesi gibi bulgular, mülakat sisteminin adil ve şeffaf bir yapıda olmadığını ve öğretmen adaylarının bu süreçte ciddi haksızlıklara maruz kaldığını somut şekilde ortaya koymaktadır.”

Öğretmen açıklarının kapatılması için ilk aşamada en az kadrolu 150 bin öğretmen atamasının yapılması gerektiğini vurgulayan Irmak, “Ücretli ve sözleşmeli öğretmen istihdamından vazgeçilmesi, mülakat sistemi, arşiv araştırması, güvenlik soruşturmasının tümden kaldırılması, öğretmen atamalarının belli bir planlama dâhilinde yapılması ve ataması yapılmayan öğretmenler sorununun kalıcı olarak çözülmesi şarttır” dedi.