03.28.2024

Genel seçimler dünya basınında: Erdoğan ilk turda kaybedebilir

Fransa merkezli internasyonal haber ajansı AFP’de gösterilen bir analizde, Türkiye’deki seçimin mümkün neticeleri mercek altına alındı.
Dünya basınının, “Türkiye tarihinin en eleştiri dönemeci” olarak adlandırılan, 14 Mayıs 2023 Genel Seçimleri’ne yönelik ilgisi artarak devam ediyor. Son olarak, Cyrielle Cabot tarafınca AFP’de gösterilen bir analizde seçim maratonuna ilişkin son durum ile karşıcılık ve hükümet bloklarının son adımları ele alındı.

İşte, o analizden öne çıkan bölümler:

Türkiye’de cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası 10 Mart’ta resmen başladı ve üçüncü kez aday olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan artık en büyük rakibinin kim bulunduğunu biliyor. 74 yaşındaki Kemal Kılıçdaroğlu, gözlemciler tarafınca çoğu zaman “Erdoğan’ın zıt kutbu” olarak tanımlanıyor.

Kamuoyu yoklamaları ise “seçimin başa baş geçeceğini” ve “Erdoğan’ın, 2003’te iktidara gelmesinden bu yana en belirsiz seçimi” bulunduğunu söylüyor.

“KARİZMA EKSİKLİĞİ AVANTAJA DÖNÜŞEBİLİR…”

Türkiye mevzusunda uzman olan araştırmacı Aurélien Denizeau, “Nihayetinde kazanan uzlaşma ihtiyacı oldu” diyor. Fransa’nın Uluslararası ve Stratejik İlişkiler Enstitüsü (IRIS) Müdür Yardımcısı ve Türkiye uzmanı Didier Billion’a nazaran ise “Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) koalisyonun en mühim parçası ve Erdoğan’a karşı muhalefeti temsil ediyor. [Dolayısıyla] liderin aday gösterilmesi mantıklı bir seçim…”

Öte taraftan pek oldukça şahıs “Kılıçdaroğlu’nu ‘karizma eksikliği’ sebebiyle eleştiriyor; İstanbul yada Ankara belediye başkanının aday gösterilmesini tercih ediyor.” Didier Billion’a nazaran, “Bazıları tarafınca karizma eksikliği olarak görülen bu durum, kampanya esnasında bir avantaja dönüşebilir. Kılıçdaroğlu, otoriter ve kavgacı olarak görülen Recep Tayyip Erdoğan’dan oldukça değişik bir imaja haiz. Halk bu tür bir normallik istiyor.”

“MUHALEFET İÇİNDEKİ BÖLÜNMELERİ ÖNE ÇIKARACAK”

HDP Eş Başkanı Mithat Sancar’ın Pazartesi günü yapmış olduğu, “aday çıkarmayabiliriz” açıklamasına da değinen ve bunu “Kılıçdaroğlu’na yönelik açık bir destek” olarak tanımlayan Denizeau’ya nazaran, “İttifak seçimi ilk turda kazanabilir. Ancak HDP’nin teklifi, zafer durumunda olan Kürtlere verilecek garantilere bağlı. Kılıçdaroğlu’nun ne önereceğini önümüzdeki günlerde göreceğiz.”

“Erdoğan her zamankinden daha zayıf görünüyor, sadece hala oldukça sağlam bir seçmen tabanına sahip” diyen Denizeau’ya nazaran ise “Kampanya sürecinde seçmenleri bir araya getirmek için kontrolü altındaki basına güvenecek. Muhalefeti itibarsızlaştırmak için karşıcılık içindeki bölünmeleri öne çıkarmaya çalışacak.”

“ORTAK PROGRAM OLUŞTURMAKTA ZORLANIYORLAR”

Öte taraftan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomik kriz ve 6 Şubat depremindeki yönetimine yönelik ağır eleştiriler sebebiyle kırılgan bir durumdayken, “Muhalefet bir program oluşturmakta zorlanıyor.”

Didier Billion’a nazaran, ortak paydaları Erdoğan’ı devirmek, başkanlık rejimine son vermek ve parlamenter demokrasiye dönmek olan karşıcılık, söz ekonomik ve toplumsal politikalara ulaştığında seçim sonrasını işaret ediyor ve uzlaşma olacağı sözünü veriyor.