04.25.2024

İsmail Heniye: “Filistinli esirlerin yaşadıkları görmezden gelinemez”

Terör devleti İsrail’in esir ettiği binlerce Filistinlinin yaşadığı zor şartlara karşı HAMAS, dün İstanbul’da bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Terör devleti İsrail’in esir ettiği binlerce Filistinlinin yaşadığı zor şartlara karşı HAMAS, dün İstanbul’da bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Filistin İslâmi Direniş Hareketi HAMAS lideri İsmail Heniye ve HAMAS Esirler Ofisi Başkanı Zahir Cabarin’in katılımlarıyla gerçekleştirilen basın açıklamasında, işgalci İsrail rejiminin zindanlarındaki Filistinli esirlerin durumu hakkında bilgi verildi. Birçok medya mensubunun katılımıyla gerçekleştirilen basın açıklamasında, Filistinli esirlerin son durumu ve yaşanan gelişmeleri ele alan İsmail Heniye, Türkiye ve diğer Müslüman ülke yöneticilerine çağrıda bulundu.

“MESCİD-İ AKSA VE FİLİSTİNLİ ESİRLER BİZİM DAVAMIZIN TEMELİNİ OLUŞTURUYOR”
Basın açıklamasına Filistin direnişine selam söyleyerek başlayan Filistin İslâmi Direniş Hareketi HAMAS lideri İsmail Heniye, “Mescid-i Aksa ve Filistinli esirler bizim davamızın temelini oluşturuyor. Filistinli esirlere ilişkin konuyu 4 başlıkta ele alabiliriz. Öncelikle işgalci İsrail 5 binden fazla Filistinliyi haksız ve hukuksuz bir şekil esir almış durumda. Burada Filistin direnişinin İsrail zindanlarındaki esirlerin haklarını savunmaktan asla vazgeçmeyeceğini duyurmak isterim. İkinci olarak da, Filistinli esirler konusu bütün Filistinlileri bağlayan ve birleştiren bir konudur. Bugün Filistin için mücadele eden bütün siyasi ve direniş hareketleri İsrail hapishanelerindeki esirler konusunda tek bir görüşe sahiptir. Fikir ayrılıkları olsa da konu esirler olunca bütün Filistinliler tek bir çatı altında toplanmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.

“ELİMİZDEN GELENİ YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Üçüncü bir konu olarak da Filistinli esirlerin özgürlüğünün gasbedildiğini söyleyen İsmail Heniye, “HAMAS ve bütün Filistin direniş örgütlerinin birinci temel konusu Filistinli esirlerin en kısa sürede özgürlüğüne kavuşmasıdır. Filistin’deki hem siyasi hareketlerin hem de direniş hareketlerinin öncelikli bu konuda çalışma yürütüyor. Filistinli esirlerin özgürlüğüne kavuşması için hem siyasi arenada, hem medya alanında hem de uluslararası camiada elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Filistinli direniş grupları esirlerin özgürlüğüne kavuşması için her fırsatta İsrailli askerleri canlı ele geçirmeye çalışıyor. Çünkü İsrailli esirlerle Filistinli esirler arasında bir takasa girebiliyoruz. Geçtiğimiz yıl üst düzey bir İsrail askeri karşılığında yaklaşık 1.000 Filistinli esiri zindanlardan kurtarabilmiştik” şeklinde konuştu.

“FİLİSTİNLİ ESİRLER HEM İNSANİ, HEM DİNİ, HEM DE HUKUKİ BİR MÜCADELE VERİYORLAR”
Son olarak İslam dünyasına bir çağrıda bulunan İsmail Heniye, “Filistinli esirlerin arkasında durmak bütün Müslümanların üzerine düşen bir görevdir. Filistinli esirler hem insani, hem dini hem de hukuki bir mücadele veriyorlar. Bu mücadelede onların arkasında durmak da biz Müslümanların en önemli görevlerindendir. Filistin direnişi geçtiğimiz yıllarda Mescid-i Aksa için nasıl bir hareket başlatmışsa, Filistinli esirler için de bir hareket başlatmaya hazırdır. Uluslararası kurumların da işgalci İsrail zindanlarındaki Filistinli esirlerin yaşadıklarını göremezden gelememesi gerek. Ben buradan onlara çağrıda bulunuyorum ve hukuksuz olarak esir edilen Filistinlilere yönelik çalışma başlamalarını rica ediyorum diye konuştu” diye konuştu.

“İÇERDE BİR ‘İNTİFADA’ HAREKETİ BAŞLAMAK ÜZERE”
20 yılı aşkın bir süre işgalci İsrail zindanlarında mahkûm edilen HAMAS Esirler Ofisi Başkanı Zahir Cabarin ise, “Filistin davasının içinde olmayı Allah’ın bir lütfu olarak görüyoruz. Müslümanların ilk kıblesini savunmak bizim için bir şereftir. Ancak Filistinli esir kardeşlerimiz bu mücadelede mahkûm edildi. Haksız yere esir alınan Filistinlilere yapılanları burada anlatmayacağım ama içerde de bir ‘intifada’ hareketinin başlamak üzere olduğunu söyleyebilirim. Uzun bir süredir bireysel açlık grevleri yapan Filistinli esirler şimdi toplu bir açlık grevi için hazırlanıyor. Normalde yakın bir zaman önce başlayacaktı bu açlık grevi ancak Filistin ve İsrail arasındaki müzakere devam ediyor” açıklamalarında bulundu.