04.25.2024

İsrail 2005 yılında boşaltılan Yahudi yerleşimlerini yeniden kullanıma açıyor

İsrail’de yeni hükümet, işgal altındaki Filistin topraklarının Yahudileştirilmesine yönelik hamleleri hızlandırıyor.

İsrail parlamentosu Knesset 15 Şubat Çarşamba günü yaptığı oylamada, Filistin’in Batı Şeria bölgesinde yer alan ve 2005 yılında Gazze’den çekilme işlemi esnasında tahliye edilen Yahudi yerleşim merkezlerine yeniden el konulması teklifini prensipte kabul etti.

Filistin Enformasyon Merkezi’nin Mikor Rishon isimli İbranice gazeteden aktardığı habere göre, yasama işleriyle ilgili bakanlar kurulu tarafından onaylanan yasa teklifi İsrail parlamentosunda 36 ret oyuna karşılık 62 kabul oyuyla prensipte kabul edildi.

Habere göre yasa teklifinin son okumada da onaylanması durumunda Nablus’un kuzeyindeki Homish Yahudi yerleşim merkezi Yahudi yerleşimcilerin yeniden iskan edilmesi için açılacak. Burada şimdilik bir Yahudi dini okulunun bulunuyor.

Ayrıca Batı Şeria’nın kuzeyindeki Sanur, Kadim ve Ganim Yahudi yerleşim merkezleri de yerleşimci göçmenlerin iskan edilmesi için açılacak.

Yasa teklifi daha önce boşaltılmış söz konusu dört yerleşim merkeziyle askeri bölgenin ayrılması kararının iptaline dair de maddeler içeriyor. Bu maddeler ise o bölgelerin de yerleşime açılmasına imkan veriyor.

Batı Şeria’nın kuzey kesimindeki Yahudi yerleşim merkezlerinden sorumlu olan ve kendisi de daha önce, 2005’te tahliye edilmiş olan Sanur Yahudi yerleşim merkezinde ikamet eden Yosi Dagan teklifi “tarihi” olarak nitelendirdi ve kendisinin 18 yıldan beri bu günü beklediğini ifade ederek duyduğu mutluluğu ortaya koydu.