03.29.2024

İsrailli bakan Ben-Gvir’den Mescid-i Aksa’ya bir baskın daha: Kudüs’ün sahibi biziz

Başbakan Binyamin Netanyahu başbakanlığında kurulan aşırı sağcı İsrail hükümetinin Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Mescid-i Aksa’ya baskın düzenledi. İşgal altındaki bölgede konuşan bakan, “Kudüs’ün ve tüm İsrail toprağının sahibi biziz” şeklinde kaydetti.

Filistinlilere yönelik ırkçı ve şiddet yanlısı söylemleri ve provokatif eylemleriyle tanınan aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, göreve gelişinden bu yana ikinci kez Mescid-i Aksa’ya baskın düzenleyerek provokasyonda bulundu. Sabahın erken saatlerinde bölgeye giden Ben-Gvir, özel korumaları ve İsrail güçlerinin yoğun koruması altında Harem-i Şerif’e girdi.

Mescid-i Aksa’nın avlusundan konuşan bakan, “Burada ev sahibi biziz. Hamas’ın tehditlerinin hiçbir faydası olmayacak. Kudüs’ün ve tüm İsrail toprağının sahibi biziz” diye konuştu.

‘MESCİD-İ AKSA’YA GİREN İLK BAKAN’

Ben-Gvir daha önce, göreve gelişinden günler sonra, 3 Ocak’ta Mescid-i Aksa’ya girmiş ve bu eylemi ile beş yıl sonra Mescid-i Aksa’ya giren görevdeki ilk İsrailli Bakan olmuştu. Ben-Gvir’in bu baskını, işgal altındaki Filistin topraklarında tepkiyle karşılanmış ve bölgedeki gerilimi tırmandırmıştı. Filistin ve Müslüman ülkelerin yanı sıra, ABD’nin de dahil olduğu Batılı ülkelerden Ben-Gvir’in provokatif eylemine karşı tepkiler gelmişti.

Ben-Gvir, Başbakan Binyamin Netanyahu öncülüğünde bu yılın başında kurulan aşırı sağcı hükümette bakan olmadan önce, milletvekilliği döneminde de Mescid-i Aksa baskınları, Filistinlilere yönelik şiddet eylemlerini teşvik etmesi ve ırkçı söylemleri nedeniyle sıkça adından söz ettiriyordu.