04.18.2024

Kılıçdaroğlu Hatay’da konuştu: ‘Herkesin anahtarını teslim edeceğiz, beş kuruş almayacağız’ 

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, deprem bölgesine yaptığı ziyarette Hatay’da açıklamalarda bulundu. 

Kılıçdaroğlu slogan ve pankart kullanılmayacağını belirttiği “Millet Buluşması” programında yaptığı konuşmada, depremde evi yıkılan ya da yıkılacak olan vatandaşlara hitaben, “İktidar olduğumuzda herkesin anahtarını teslim edeceğiz, beş kuruş almayacağız. Zaten almak suç.” ifadelerini kullandı.

Anayasa’nın konut hakkını tanımlayan 57. maddesini ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin yine konut hakkını gözeten 25. maddesi okuyan Kılıçdaroğlu, deprem nedeniyle yıkılanlar yerine yapılacak evlerin 20 yıl taksitle satılması planına tepki gösterdi.

Kılıçdaroğlu kamu denetim aşamalarına vurgu yaparak, “Şimdi diyorlar ki size ev yapacağız ama sizi borçlandıracağız. Bize 20 yıl taksitle ödeyeceksiniz. Niçin? Benim ne günahım var? O imzaların hiçbirisi bana ait değil. Devlet olarak Anayasa’nın teminatı olarak bana her türlü teminatı verdin. Dedin ki bu ev, bu daire, bu bina, bu alışveriş merkezi mükemmeldir, rahatlıkla girebilirsin, rahatlıkla satın alabilirsin. O zaman benim günahım ne?” şeklinde konuştu.

Anayasa’nın 125. maddesine de atıfta bulunan Kılıçdaroğlu, “Hatay’da bütün depremzede kardeşlerime, evi yıkılan veya yıkılacak olan veya yerine yeni ev yapılacak olan bütün vatandaşlarıma sözüm sözdür: İktidar olduğumuzda herkesin anahtarını teslim edeceğiz, beş kuruş almayacağız. Zaten almak suç. Anayasa’nın 125. maddesinde gayet açık ve net bir düzenleme var. ‘Devlet kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlüdür.’ diyor. Bu kadar açık, bu kadar net bir hüküm var.” açıklaması yaptı. 

Kılıçdaroğlu sözlerini, “Eğer bir helalleşme olacaksa, anahtarı teslim edeceksiniz, ölen canlar, vatandaşlarımız için özür dileyeceksiniz, helalleşme o zaman olur. Vatandaşın devlete borcu yok ama devletin vatandaşa borcu var. Devlet bunu yapar mı? Niye yapmasın, 418 milyar doları hortumlayanlardan alacaksın parayı, vatandaşa vereceksin. Bitti bu kadar.” şeklinde sürdürdü.