04.19.2024

Mahmur Mülteci Kampında Sıcak Anlar!

Türkiye’nin sık sık Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) saldırılar düzenlediği Mahmur Kampının bu sabah saatlerinde Irak ordusu tarafından kuşatmaya alındığı aktarıldı.

Habere göre, Irak Ordusuna bağlı askeri birlikler, onlarca zırhlı araç, ağır silahlar ve iş makinalarıyla Mahmur Kampı çevresinde toplandı. Askerlerin Mahmur Kampı’nı, tel örgülerle kuşatmak istediği bildirildi.

BasNews’in Mahmur’daki yerel bir kaynaktan edindiği bilgiye göre; Irak Ordusu’nun Kürdistan İşçi Partisi’nin (PKK) denetimindeki Mahmur Kampını kuşattığı, PKK’nin de kamp halkına baskı yaparak, onları canlı kalkan olarak kullanmaya çalıştığı bildirildi.

Yerel kaynak, Iraklı yetkililerin kampın silahlı gruplar tarafından kullanılıyor olma ihtimalinden dolayı kampı denetim altına almak istediklerini ve tamamen sivil bir mülteci kampı haline getirmek istediklerini ilettiklerini ifade etti.

Ayrıca Iraklı yetkililerin kamp sakinlerine, kampın sivil oluşuma geçmesi halinde yeniden Birleşmiş Milletler (BM) ofisinin açılacağını ve uluslararası yardım kuruluşlarının tekrardan kamp halkına desteklerinin başlayacağını söyledikleri belirtiliyor.

Basnews’in elde ettiği bilgilere göre, PKK 2014’teki IŞİD saldırısı dönemine kadar varolan BM ofisinin kapanması ve daha sonra yeniden açılmamasını fırsat bilerek, kampı gizli bir askeri üs haline çevirdi.

2014 sonrasında paylaşılan bir çok haberde de PKK’nin kampın etrafına askeri üsler kurduğu, bu askeri üslerin kampta yaşayan sivil mülteci halkın güvenliğine zarar verdiği ısrarla belirtildi.