03.29.2024

Muhalefetten bütçeye şerh: Halka yine sırtlarını döndüler

Muhalefet, 2023 Yılı Bütçe Teklifi’ne şerh düştü. CHP ve HDP, bütçenin yurttaştan toplanan vergilerin sermaye sahiplerine aktarılmasına yol açacağını kaydetti.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, 21 Ekim’de başlayan ve 21 birleşim, 70 oturum sonucu onaylanarak Genel Kurul’a sevk edilen 2023 Yılı Bütçe Teklifi için CHP ve HDP muhalefet şerhi kaleme aldı. Muhalefet, iktidarın sermaye yanlısı bütçeyi sansürlü denetim sonucu komisyondan geçirdiğini ve ülkede bir yönetim krizinin ortaya çıktığını bildirdi.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan bütçe teklifinin ekonomik kriz altında ezilen yurttaşların ihtiyaçları gözetilerek kaleme alınmadığını kaydeden CHP, “Türkiye bugün üç büyük krizi aynı anda yaşamaktadır. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin sonucu olarak ortaya çıkan yönetim krizi, yönetim krizine bağlı olarak ortaya çıkan ekonomik buhran ve buna bağlı olarak ortaya çıkan sosyal çöküş. İntiharlar artıyor, aileler dağılıyor, şiddet ve suç oranları yükselmektedir” dedi.

YOLSUZLUĞA YASAL KILIF

AKP’nin yoksulu daha yoksul hale getirdiği ve Anadolu’da bir çöküş dönemine girildiğini bildiren CHP, muhalefet şerhinde şu ifadeleri kullandı:

“İktidarı elinde tutan saray efradı, sözüm ona itibarını korumak için alabildiğine lüks yaşamlarından taviz vermemektedir. Bütçe de bunun bir göstergesidir. Saray şürekası halkın sorunlarından bihaberdir. Dünyadaki en büyük ekonomiler sıralamasında iki yıl önce 19’uncu sırada yer alan Türkiye, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi denilen ucube tek adam yönetiminin savurganlığı ile 21’inci sıraya gerilemiştir. Cumhuriyetin kazanımları ortadan kaldırılmış, adalet mekanizması çökertilmiştir. Kamu İhale Kanunu, yüzlerce kez değişikliğe uğratılarak, aslında yolsuzluk olan uygulamalara yasal kılıf geçirilmiştir. Kamu-Özel İşbirliği modeli kullanılarak yapılan Hazine garantili projelerle çocuklarımızın, hatta torunlarımızın geleceği ipotek altına sokulmuştur. Yetmemiş, Kamu İhale Kanununun savaş gibi aciliyet arz eden durumlarda istisnai olarak kullanılabilecek olan 21/b maddesi genel uygulamaya dönüştürülmüştür. Bu şekilde devlet kurulabilecek paralar, birkaç saray yanaşması müteahhidin cebine aktarılmaktadır.”

AKP TERCİHİNİ ÖLÜMDEN YANA KULLANIYOR

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun HDP’li üyeleri tarafından kaleme alınan muhalefet şerhinde de iktidarın bütçe tercihleri eleştirildi. AKP’nin halktan değil savaştan ve sermayeden yana tavır aldığı ve bütçeyi de bu tavrı doğrultusunda hazırladığı ifade edilen şerhte, şu ifadelere yer verildi:

“2023 Bütçesi sadece personel ve faiz giderleri, SGK açıklarını kapatan ve görev zararı ödemelerini finanse eden mali bir tabloya dönüşmüş durumdadır. Bütçe rakamları bize iktidarın yine tercihini sermaye sınıfından yana yaptığını, büyük bir kısmını yoksulların finanse ettiği bütçeden yoksulların payına pek bir şey düşmediğini göstermektedir. Yani verginin kaynağı halk iken, verginin lehtarı halk değil sermaye sınıfıdır… AKP-MHP ittifakı faiz ve silahlanma lobilerine aktardığı bütçenin yalnızca üçte ikisini halk için ayırsa ve şiddet yerine demokratik çözümü tercih etse, 2023 yılında 85 milyon insanın daha güvenli, daha sağlıklı, daha huzurlu bir şekilde yaşaması sağlanabilecekti. Fakat AKP-MHP ittifakı tercihlerini halktan yana değil yandaştan, sermayeden ve ölümden yana kullanmaktadır.”