04.25.2024

Netanyahu’nun yeni hükümetine üst düzey tepki: Savaşa hazırlığımızı olumsuz yönde etkileyecek

İsrail’in görev süresi sona ermek üzere olan Genelkurmay Başkanı Aviv Kochavi, Benjamin Netanyahu’nun yeni koalisyon hükümetinin yerleşimci yanlısı milletvekillerine daha fazla kontrol yetkisi verme ve İsrail güvenlik teşkilatında başka değişiklikler yapma planlarına karşı uyardı. Kochavi, “Bu anlaşmalar muhtemelen hasara neden olacak ve savaşa hazırlığımızı olumsuz yönde etkileyecek” dedi.

Korgeneral Aviv Kochavi, istifasından birkaç gün önce İsrail haber kaynaklarıyla yaptığı birkaç röportajda, Netanyahu’nun işgal altındaki Batı Şeria’daki İsrail yönetimini sağlamlaştırmaya ve Savunma Bakanlığı’nı yeniden yapılandırmaya çalışan katı Yahudi yerleşimci aktivistlerle yaptığı koalisyon anlaşmalarını hedef aldı.

İsrail haber sitesi Ynet’e konuşan Kochavi, “Bu anlaşmalar muhtemelen hasara neden olacak ve savaşa hazırlığımızı olumsuz yönde etkileyecek” dedi.

Associated Press’te yer alan habere göre, koalisyon anlaşmaları İsrail toplumunun birçok kesiminde öfke uyandırırken, Kochavi’nin endişeleri derin bir önem taşıyor. Ordu, Yahudiler nezdinde istikrarın simgesi olarak ve ülkenin en güvenilir kurumları arasında görülüyor.

‘BATI ŞERİA’DA İKİ KOMUTA MAKAMI OLAMAZ’

Kochavi, koalisyonun Batı Şeria’da üç ayrı otorite oluşturma planlarıyla ilgili endişelerini dile getirdi. Netanyahu’nun Bezalel Smotrich’le yaptığı anlaşma, sağcı maliye bakanına, İsrail’in sivil kontrolü elinde tuttuğu Batı Şeria’nın bazı bölgelerinde İsrail yerleşimlerinin planlanmasını düzenleyen bir İsrail askeri organı üzerinde kontrol sağladı.

Netanyahu’nun anlaşma yaptığı Smotrich, Filistinlilerin bağımsız olmasını istediği Batı Şeria’nın tamamen ilhak edilmesinin savunucusu olarak tanınıyor.

Kochavi, “Batı Şeria’da iki komuta makamı olamaz. Bu ayrılık iyi değil ve hasara neden olabilir ve tüm nüfus için daha kötü bir duruma yol açabilir” dedi.