04.19.2024

Sultanbeyli Davası’nda yargılanan 35 askeri öğrenci tahliye edildi

15 Temmuz sonrası tutuklanan 35 Hava Harp Okulu öğrencisi 10 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verilerek tahliye edildi.

Sultanbeyli Davası’nda müebbet hapis cezasına çarptırılan 116 Hava Harp Okulu öğrencisinden 35’i, Yargıtay’ın geçen yıl haziran ayında verdiği bozma kararından sonra başlayan yeniden yargılama süreci kapsamında bugün görülen karar duruşmasında tahliye edildi.

İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından müebbet verilen ve 7 yıl sonra darbe suçlamasından beraat eden öğrenciler, bir yıldır örgüt üyesi olmakla suçlanıyordu. İddianameyi yazan savcı, 35 öğrenciden 33’üne, ankesörlü telefondan arandığı, öğrenci evlerinde kaldığı, dini kitaplar okuduğu, vaaz dinlediği, göz ucuyla namaz kılmayı öğrendiği ve dini kitapta parmak izi bulunduğu için ceza verilmesini istemişti.

7 yıldır Marmara (Silivri) Cezaevinde tutuklu olan Hava Harp Okulu 2. sınıf öğrencisi Burak Doğan da Yalova otogarının ankesörlü telefonundan babasını ve abisini aradığı için ‘terörist’ olmakla suçlandı. İddianameye göre örgüt üyesi olmakla suçlanan askeri öğrenci M.G. hakkında tanıklık yapan M.K., M.G. ile ortaokul öğrencisiyken tanıştıklarını ve Bursa’daki askeri okulu kazandıktan sonra M.G.’ye göz ucu ile namaz kılmayı öğrettiğini söyledi. M.K.’nın bu ifadeleri savcı tarafından dosyaya delil olarak yazıldı.

Askeri öğrenci B.E.’nin, Şaban Güler isimli şahsın konutunda Gülen cemaatine yakın bir yayınevinden çıkan kitap üzerinde parmak izinin bulunması” da iddianameye delil olarak girdi. Örgüt üyesi olmakla suçlanan bir diğer öğrenci O.T. hakkında tanıklık yapan M.B.C.’nin “S.K., O.T. ve ben görüşmelere gittik. Burada namaz kılıp, Kuran, Risale ve Fethullah Gülen kitaplarını okuyor ve vaaz videolarını izliyorduk.” şeklindeki beyanları da suç delili olarak gösterildi.

10 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verilerek ama yattıkları süre göz önünde bulundurularak tahliye edildi. Yurt dışı yasağı konuldu.