04.20.2024

Türkiye, Yunanistan’ın Osmanlı’ya isyan ederek kazandığı “bağımsızlığı” tebrik etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün kutlanan 25 Mart Yunan milli bayramı nedeniyle Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’e kutlama mektubu gönderdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yunan milli bayramı nedeniyle Yunanisyan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’e tebrik mektubu gönderdiği bildirildi.

Yunan hükümeti ve halkının 6 Şubat depremlerinden sonra gösterdikleri dayanışmadan dolayı teşekkür eden Erdoğan, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin daha da gelişeceğine inandığını belirtti.

Çavuşoğlu da mektup yazdı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da bayram nedeniyle Yunan mevkidaşı Nikos Dendias’a kutlama mektubu yazdı.

Hürriyet’ten Yorgo Kırbaki’nin haberine göre, Çavuşoğlu “Sevgili Nikos” diye başlayan mektubunda “İlişkilerimizdeki mevcut olumlu gidişata daha fazla katkı sağlamaya hazırız” dedi.

“Osmanlı’ya isyan günü”

Çavuşuğlu’nun, Yunanların 1821’de Osmanlı’ya karşı başlattıkları isyanı simgeleyen 25 Mart milli bayramında Dendias’a kutlama mektubu göndermesi, Yunan medyasında “sürpriz” olarak değerlendirildi.

Yunan haber siteleri “Çavuşoğlu’ndan dostluk taarruzu” şeklinde başlıklar kullandı.

Dendias ise dün Proto Thema gazetesine verdiği demecinde depremlerden sonra, Türkiye’nin iki ülke ilişkileri için yeni bir fırsat kapısı açtığını söyleyerek, ülkesinin bu kapıdan geçmekle yükümlü olduğunu belirtti.

Dendias, “Türkiye’nin tavrındaki değişikliği değerlendirmeye teşebbüs etmemek, Yunanistan için affedilmez olur” dedi. 

Türkiye’nin Atina Büyükelçiliği de resmi sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı mesajda Yunanistan’ı tebrik etti.