04.25.2024

Yapay Zeka yüzde 90.2’lik doğruluk payıyla Alzheimer tespit etti

Yapay Zeka %90’lık Doğruluk Payıyla Alzheimer’ı Tespit Etti

Yapay zeka teknolojisi her geçen gün yeni bir alanda daha kullanılmaya devam ediyor. Araştırmacılar şimdi de; dünya çapında yaklaşık 40 milyon hastası bulunan Alzheimer ile ilgili bir çalışmada makine öğrenimi ve derin öğrenme yöntemlerini kullandı.

Araştırmacılar, araştırma çalışmalarının bir parçası olarak toplanan yüksek kaliteli beyin görüntüleme testlerini kullanarak Alzheimer hastalığının belirtilerini tespit etmede ilerleme kaydetmiş olsalar da, Massachusetts General Hospital’daki (MGH) bir ekip yakın zamanda rutin olarak toplanan klinik beyin görüntülerine dayanan doğru bir tespit yöntemi geliştirdi. İlerleme, daha doğru teşhislere yol açabilir.

Alzheimer, nörolojik bir hastalıktır. Ancak şimdiye kadar yapılan çalışmaların sonucunda henüz kesin bir tedavisi bulunamamıştır. Hafızayla ilgili bir rahatsızlık olması sebebiyle de erken teşhisi oldukça önemlidir.Massachusetts Alzheimer Hastalığı Araştırma Merkezi Araştırmacı Sistem Biyolojisi Merkezi’nden araştırmacılar tarafından yapılan çalışma bulguları; yapay zekanın, Alzheimer’ın erken teşhisinde kullanılabileceğini gösterdi. Yapay zeka, hastalık riskini %90,2’lik doğruluk payıyla tespit etti.

Araştırma ekibi, çok sayıda veri ve algoritma üzerinde çalışıp bir yapay zekayı Alzheimer’ı tespit edebilmesi için eğitti. Daha sonra bu yapay zekaya çeşitli hastanelerden toplanan Alzheimer hastası olan ve olmayan hastaların MR görüntüleri gösterildi. Hastalık riski taşıyan 2.348 hastadan toplam 11.103 ve Alzheimer hastalığı olmayan 8.456 hastadan 26.892 MR görüntüsü toplandı. Yapay zeka, yaptığı hesaplamalar sonucu %90,2 doğruluk payıyla hastalık riski taşıyan kişileri tespit etti.

PLOS ONE’da yayınlanan çalışma için  , MGH’nin Sistem Biyolojisi Merkezi’nde araştırma görevlisi ve Massachusetts Alzheimer Hastalığı Araştırma Merkezi’nde araştırmacı olan PhD Matthew Leming ve meslektaşları, bir tür makine öğrenimi ve yapay öğrenme olan derin öğrenmeyi kullandılar. modelleri eğitmek için büyük miktarda veri ve karmaşık algoritmalar kullanan zeka.

Bu durumda bilim adamları, 2019’dan önce MGH’de görülen Alzheimer hastalığı olan ve olmayan hastalardan toplanan beyin manyetik rezonans görüntülerinden (MRI’ler) elde edilen verilere dayanarak Alzheimer hastalığının tespiti için bir model geliştirdiler.

Daha sonra grup, gerçek verilere dayalı olarak Alzheimer hastalığını doğru bir şekilde tespit edip edemediğini görmek için modeli beş veri kümesinde (MGH 2019 sonrası, Brigham ve Kadın Hastanesi 2019 öncesi ve sonrası ve dış sistemler 2019 öncesi ve sonrası) test etti. hastane ve zamandan bağımsız olarak dünya klinik verileri.

Genel olarak araştırma, Alzheimer hastalığı riski taşıyan 2.348 hastadan 11.103 görüntü ve Alzheimer hastalığı olmayan 8.456 hastadan 26.892 görüntü içeriyordu. Model, beş veri setinin tamamında Alzheimer hastalığı riskini %90,2 doğrulukla tespit etti.