04.24.2024

Yayımlanan AYM Kararı, Furkan Hareketi Mensuplarının Davalarında Emsal Görülebilir

Eski AİYM üyesi Cemil Çelik dün yaptığı sosyal medya paylaşımında, dün yayımlanan AYM kararının Furkan Hareketi mensuplarının gerçekleştirdiği barışçıl eylemler sonrası haklarında açılan davalarda emsal olarak kullanılabileceğini yazdı.

Kararda barışçıl gösterilere müdahale etmenin hak ihlali olduğu belirtildiğini aktaran Çelik, konuyla ilgili paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

“FURKAN VAKFININ EYLEMLERİ VE BUGÜN YAYIMLANAN AYM KARARI

1.Furkan Vakfı üyeleri, Alparslan Kuytul Hocanın tutukluluğunun sona erdirilmesi için zaman zaman sokaklarda eylemler yapmaktadırlar. Ayrıca geçmişte başka nedenlerle de özellikle Adana’da eylemler yaptılar.

2.Bu eylemler sırasında coplanmalara, hakaretlere, hayati tehlike oluşturacak şekilde dayaklara, tekmelere maruz kaldılar. İşkence sayılabilecek görüntülere de şahit olduk.

3.Bu eylemler ile trafik kesilmedi, herhangi bir şiddet olmadı, kişilere ve mala zarar verilmedi. Ancak bu eylemler sonucunda bir çok kişi gözaltına alındı. Bazıları hakkında davalar da açıldı. Bugün yayımlanan Anayasa Mahkemesinin Dilan Dursun (R.G.25.01.2023, s.32084)

4.kararı aynı zamanda barışçıl gösterilerle ilgili bilgiler içermektedir. Barışçıl gösterilere engel olma halinin hak ihlali olduğunu da açıklamaktadır. Söz konusu bu karar Furkan Vakfı üyeleriyle ilgili davalarda emsal olarak kullanılabilir.”

Konuyla ilgili paylaşımı alıntılayan Semra Kuytul Hocahanım:

“Bizim durumda ilginç olan şu, yaptığımız eylemler sebebiyle emniyet sürekli hakkımızda soruşturma açıyor, savcı mahkemeye sevkediyor hakim beraat veriyor. Skora koşan beraatler zincirimiz var. Aldığımız beraat sayısı 76 oldu. Ama aynı konuda mahkemeye çıkmaya devam ediyoruz..

Bu kadar beraate rağmen her olay farklı deyip deyip yine engelliyorlar bir de bizi suçluyorlar..

Halbuki her şeyiyle aynı..
Yaptığımız aynı
Biz aynı kişileriz
Yollar caddeler aynı
Polisler de aynı
Hatta olayımızı izleyen işportacılar bile aynı..

Ama biz onlara dava açamıyoruz!

Peki eylem yapamıyor muyuz? Elbette yapıyoruz. Bütün bu baskıya rağmen eylem yapmanın yolunu bir şekilde buluyoruz ve hakkımızı kullanıyoruz.. Engelleyebildikleri 1’se yaptığımız 5 çok şükür..

Ama bu AYM konusu elbette değerlendirilmeli…” dedi.