04.20.2024

Yurt Dışı Seçmenleri Almanya’dan 5 Milletvekilini Seçti

3.5 milyon seçmeni bulunan yurt dışından 5 aday milletvekili oldu. Hem adaylar hem de seçilenlerin tamamı Almanya’dan. Yurt Dışından Ak Parti 3, Yeniden Refah 1 ve CHP (Deva Partisi) de 1 milletvekili çıkardı.

Türkiye’de yapılan 28. Dönem Milletvekilliği seçimlerinde yurt dışında yaşayıp aday olan 6 adaydan 5’i milletvekili seçildi. Bir aday ise seçilemedi.

Yurt dışı seçmen kütüğünde kayıtlı yaklaşık 3.5 milyon seçmen bulunuyor. Bu seçmenlerin 1 milyon 307 bin 936’sı oy kullandı.

Yurt dışından aday olanların tamamı da Almanya’dan geliyor. Almanya’da 1 milyon 501 bin 152 seçmen yaşıyor.

5 MİLLETVEKİLİ SEÇİLDİ

Seçilen adayların 3’ü Adalet ve Kalkınma Partisi’nden seçimleri kazanırken, bir aday da Yeniden Refah Partisi’nden milletvekili seçildi. Seçilen adaylardan birisi ise Cumhuriyet Halk Partisi listesinden seçimlere katılan Deva Partisi’nden oldu. Yeşil Sol Parti’den milletvekili adayı ve daha önceki dönemde HDP’den milletvekili olan Turgut Öker seçilemedi.

ADAYLARIN PARTİLERE DAĞILIMI

Yurtdışından aday olan ve seçilen adayların isim ve partilere göre dağılımı ise şöyle:
Oğuz Üçüncü (Adalet ve Kalkınma Partisi), Zafer Sırakaya (Adalet ve Kalkınma Partisi), Meryem Göka (Adalet ve Kalkınma Partisi), Ali Yüksel (Yeniden Refah Partisi) ve Mustafa Yeneroğlu (Deva Partisi adına Cumhuriyet Halk Partisi listesinden).