09.16.2024

2023’te Neler Yaşandı?

2024’e girmeden önce yılın son dakikalarında 2023’ün öne çıkan olaylarını birlikte hatırlayalım…

6 Şubat Depremi 

Son 100 yılın en ölümcül depremlerinden biri 5 Şubat’ı 6 Şubat’a bağlayan gece, Türkiye’nin güneydoğusunda ve Suriye’nin kuzeyinde yaşandı.   

7.8 büyüklüğündeki sarsıntıda yaklaşık 6.000’i Suriye tarafında olmak üzere en az 56.000 kişi hayatını kaybetti. Türkiye’de 297 kişi kayboldu.  

Türkiye’de enkaz altında kalan 15 yaşındaki kızıyla el sıkışan bir baba ve Suriye’de göbek bağıyla hala ölü annesine bağlı olan mucizevi yeni doğmuş bir bebek hafızalara kazındı.   

8 Eylül Fas Depremi 

Fas’ın Marakeş bölgesi 8 Eylül’de şiddetli bir depremle sarsıldı. 6.8 büyüklüğündeki depremde yaklaşık 3,000 kişi öldü, 5,600’den fazla kişi yaralandı. Sarsıntı, 3.000 köyde 60.000 kadar eve zarar verdi. 

2023 İsrail’de Yargı Reformu Protestoları 

Ocak ayından beri Siyonist Başbakan Netanyahu’nun tartışmalı yargı reformu’nun protesto edildiği İsrail’de, yargı reformunun durdurulması çağrısında bulunan Savunma Bakanı Yoav Galant’un görevden alınması üzerine protestolar şiddetini arttırdı. Protestoların her gün devam ettiği İsrail’de Aksa Tufanı Operasyonunun başlamasıyla eylemler son buldu. 

30 Mart Türkiye’nin Finlandiya’nın NATO Üyeliğini Onaylaması 

Finlandiya’nın NATO’ya katılması protokolünün onaylanmasına ilişkin kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi genel kurulunda kabul edildi. Finlandiya’nın 4 Nisan’da NATO’ya katılmasıyla üye sayısı 31’e yükseldi. 

7 Mayıs Suriye, 12 Yıl Sonra Arap Birliği’ne Geri Alındı 

Arap Birliği, Suriye’deki iç savaş nedeniyle 12 Kasım 2011’de Suriye’nin birliğe üyeliğini askıya almıştı. 

7 Mayıs 2023’ta Kahire’de toplanan Arap Birliği’ne üye ülkelerin dışişleri bakanları, Suriye’nin birliğe dönmesi konusunda anlaşmaya vardı. Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Arap Dışişleri Bakanları Konseyi’nin, 7 Mayıs 2023 tarihinden itibaren Suriye hükümet delegasyonlarının Arap Birliği ve ona bağlı tüm kurum, kuruluşların toplantılarına katılımının yeniden başlatılmasına karar verdiğini söyledi.

14 Mayıs Türkiye’de cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekilliği Seçimleri 

2023 seçimleri 20 yıl iktidarda kalmayı başaran AKP için en kritik seçimlerden birisi oldu. Emek ve Özgürlük İttifakı, Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı olarak İki defa seçime gidilen Türkiye’de, Cumhur İttifakı oyların %49″unu aldı. Böylece Ak Parti yeniden 67. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti oldu. 

16 Haziran Alparslan Hoca ve Furkan Hareketi Mensupları Tahliye Oldu! 

‘Kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma’ suçlamalarından yargılanan Furkan Hareketi Lideri Alparslan Kuytul Hoca ve Hareket Mensubu Rıdvan Taş 16 Haziran’da tahliye oldu.  

Aynı davadan yargılanan Erol Ardıç 15 Eylül’de, Yusuf Tapan ve Haydar Akoraler 22 Kasım’da tahliye edildi. 

Verilen tahliyeler Furkan Hareketi mensuplarının suçsuzluğunu bir kez daha ortaya koydu. 

26 Haziran Rusya’da Wagner Krizi 

Yevgeni Prigojin liderliğindeki Wagner Grubu, Moskova’ya karşı silahlı isyan başlattı. Ayrıca Wagner birlikleri Rostov-na-Donu ve Voronej’i ele geçirdi. Ertesi gün Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun arabuluculuğu sonucu isyan sonlandı. 

Bu isyandan sonra Wagner Grubu lideri Yevgeni Prigojin 23 Ağustos’ta içinde bulunduğu uçağın düşmesi sonucu öldü.

26 Temmuz Nijer’de Darbe 

Nijer’de Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı ve Nijer Silahlı Kuvvetleri’nin  “kötüleşen güvenlik durumunu” gerekçe göstererek gerçekleştirdiği  askeri darbe sonucunda Nijer Devlet Başkanı Mohamed Bazoum görevinden alındı ve askeri cuntanın lideri Abdourahamane Tchiani kendini yeni devlet başkanı ilan etti. 

Afrika’nın kuzeybatısında yer alan eski Fransız sömürgesi Nijer’de bağımsızlığından bu yana 5 kez darbe yapıldı! 

30 Ağustos Gabon’da Darbe  

Gabon’da, usulsüzlükler nedeniyle eleştirilen cumhurbaşkanlığı seçiminin hemen ardından 30 Ağustos’ta askeri bir darbeyle Ali Bongo Ondimba yönetimi sona erdi. Darbeyle 55 yıllık Bongo iktidarını devirerek askeri yönetimin başına geçen General Brice Oligui Nguema, 4 Eylül’de düzenlenen törenle Anayasa Mahkemesi önünde “geçiş hükümetinin cumhurbaşkanı” sıfatıyla yemin etti. Nguema, ülkedeki kurumların daha demokratik olacağı taahhüdünde bulundu.

15 Nisan Sudan’da Darbe  

Sudan’ın başkenti Hartum’da ve çeşitli şehirlerde, 15 Nisan sabahı Sudan ordusu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri arasında silahlı çatışmalar başladı. 

Ordu ile HDK arasında “HDK’nin tamamen orduya katılmasını” öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık, sıcak çatışmaya dönüştü. 

General Abdel Fattah al-Burhane liderliğindeki ordu ile eski komutan Mohamed Hamdane Daglo’nun paramiliter güçleri arasında devam eden savaş, 10,000’den fazla insanın ölümüne neden oldu.

19 Eylül Dağlık Karabağ Savaşı 

Azerbaycan, 19 Eylül’de Bakü ve Erivan’ın otuz yılı aşkın süredir tartıştığı, Ermeni çoğunluğun yaşadığı ayrılıkçı bir bölge olan Dağlık Karabağ’a operasyon başlattı.  

Bölgesel yetkililer 24 saat içinde teslim oldu ve ateşkes sağlandı. 600’e yakın kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından 120 nüfuslu bölgedeki insanların çoğunluğu Ermenistan’a kaçarken, Ermeni yönetimi kendini feshettiğini duyurdu. 

Uluslararası Adalet Divanı, Bakü’den, Dağlık Karabağ sakinlerinin “güvenli” bir şekilde geri dönüşlerine izin vermesini istedi. Uluslararası arabuluculuk altında yürütülen görüşmeler başarılı olmadı. 4 Ekim’de Dağlık Karabağ Cumhuriyeti çöktü ve Hankendi şehri, Azerbaycan kontrolüne geçti. 

7 Ekim Aksa Tufanı Operasyonu  

Hamas’ın askeri yapılanması İzzettin El Kassam Tugayları’nın başlattığı Aksa Tufanı Operasyonu’nu başlattı. İsrail tarafında yaklaşık 1.200 kişi öldü; yaklaşık 240 kişi rehin alındı. 

Siyonist İsrail, saldırılara karşılık olarak Demir Kılıç Operasyonu’nu başlattı. İşgalci İsrail’in 14 yıldır Gazze halkına karşı uyguladığı abluka ve ambargoyu daha da artırarak su, elektrik ve interneti tamamen keserek gıda ve ilacın bölgeye girdirilmesini yasakladı! Hastaneleri bombalamaktan çekinmeyen barbar ordunun soykırımları her geçen gün devam ederken 22 binden fazla Filistinli şehid oldu, binlerce insan kayboldu. Dünyanın dört bir yanında İşgalci İsrail’e yönelik protestolar devam ediyor fakat devlet liderlerinden İşgalci İsrail’e yönelik herhangi bir yaptırım kararı alınmıyor!