05.07.2024

21 yaşındaki genci katleden polis tutuklanmadı

Ankara’da 21 yaşındaki Muhammed Alican Razı’nın ölümüyle ilgili açılan davada, polisin tutuklanmasına yönelik talep mahkemece reddedildi.

Ankara’da polis tarafından katledilen 21 yaşındaki Muhammed Alican Razı’nın ölümüyle ilgili açılan davanın duruşması, Ankara Batı 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Razı’yı katleden polislerin dinlendiği duruşmaya, aile ve birçok avukat katıldı. Polis ablukasına alınan duruşma salonunda bulunan anne Gönül Razı fenalaştı. Kimlik tespitlerinin ardından mahkeme, sanık polis Cemal Işıkkaya’nın beyanlarını almaya başladı.

“DUR” İHTARINA UYMADI DİYE ATEŞ EDİLMİŞ

Işıkkaya, 7-8 kez ateş ettiğini belirterek, aracın sol arka tekerine ateş ettiğini iddia etti. Sanık polis Namık Kemal Kıranoğlu, “Belirtilen gün ve saatte yol kontrol noktasında tabletten sorgulama yapıyordum. Sokağa çıkma yasağı olduğu için seyrek araç geçiyordu. Telsizden, plakası çamurlu bir aracın jandarmanın duy ikazına uymadığı anonsu geldi. Nereden geldiğini anlamadım. O sırada başka bir polis ‘saldırı var siper alın’ dedi. Bizim olduğumuz nokta aslında terör olayları için oluşturulmuş. Trafik için değil. Ben sonradan videodan kendimi izledim ve üç kez elimi kaldırmışım durması için. Dizlerimi kırarak, hedef küçülterek sol ön lastiğine ateş ettim. Olayın paniği geçer geçmez, trafikteki diğer arkadaşlar peşinden gitmiş. Ve yaralı olduğunu o zaman öğrendik” iddiasında bulundu.

ATK’DE İNCELEME YAPILMADI

Razı ailesi avukatı Derviş Emre Aydın ise, “Geçen celse talep ettiğimiz ve dosyaya gelen görüntülerden bir mukayese gerçekleştirdik. Dosyada Alican Razı’nin baş bölgesinden çıkarılan iki adet mermi gömleği parçası ve iki adet nüve bulunuyor. Biz bu materyallerin fotoğraflarından mukayese gerçekleştirdik. Bunu izah etmek istiyoruz. Mermi ve kovanlarla ilgili yaptığı araştırmayı görseller ile sunarak, atışın hangi silahtan geldiğinin tespit edilebileceğini söylüyor. Bizim yaptığımız araştırmalarda bu aşamada Alican Razı’nin baş bölgesinden elde edilen mermi gömleği ve mermi çekirdeği parçaların tüfek mermisine ait olduğunu tespit ettik. Neden ATK’de ya da polis kriminal laboratuvarında bu inceleme yapılmadı?” diye sordu.

TUTUKLAMA TALEBİNE RET

Duruşmaya verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, avukatların sanık polisin tutuklanmasına yönelik tutuklama talebi reddedildi. Bir sonraki duruşma, 7 Nisan 2023’e ertelendi.