05.19.2024

’34 Müslüman Kardeşler üyesi Türkiye’de tutuklandı’

Tutuklamaların Mısır’ın “normalleşme sürecini askıya alma” kararından sonra olması dikkat çekti.

Türkiye ile Mısır arasındaki “normalleşme sürecinin” kesintiye uğramasını ardından, aralarında gazetecilerin de yer aldığı 34 Müslüman Kardeşler üyesi Türkiye’de tutuklandı.

Mısır’ın, Türkiye’nin Libya politikasında değişiklik olmadığı gerekçesiyle yaptığı “Normalleşme görüşmelerini askıya aldık” açıklamasının ardından Türkiye’den bir hamle geldi.  

‘TÜRKİYE, 24 MÜSLÜMAN KARDEŞLER ÜYESİNİ TUTUKLADI’

İngiltere merkezli Asharq Al-Awsat gazetesinde yer alan habere göre, 11 Kasım’da Mısır’da düzenlenmesi planlanan Birleşmiş Milletler (BM) İklim Zirvesi’ni protesto etme çağrısı yapan ve aralarında gazetecilerin de bulunduğu 34 Müslüman Kardeşler üyesi Türkiye’de tutuklandı. 

Haberde, gözaltına alınanların arasında gazetecilerin de olduğu ve bu kişilerin “G78” kodu kapsamında, “kamu güvenliği için tehlike oluşturdukları” gerekçesiyle sınır dışı edilecekler listesine eklendiği öne sürüldü.

‘ANKARA DİYALOG İSTİYOR’

Asharq Al-Awsat, duruma ilişkin değerlendirmesinde “Kahire ile ilişkilerin normalleşmesi sürecinde yavaş ilerleyen sürece rağmen ciddi bir adım. Mısır ve Türkiye arasındaki görüşmeler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen ay yaptığı açıklamalarda belirttiği gibi, istihbarat servisleri düzeyinde devam ediyor. Ancak Ankara, diyaloğun daha üst düzeylerde olmasını umuyor” ifadelerini kullandı.

Müslüman Kardeşler yanlısı Al-Sharq kanalının eski Genel Yayın Yönetmeni gazeteci Hossam al-Ghamry, Twitter üzerinden bir açıklama yaparak “Türk güvenlik güçlerinin kendisini evinde gözaltına aldığını ve gideceği yeri belirtmeden sınır dışı edilebileceğini” duyurdu