05.17.2024

65 bin siyasi mahkum Mısır hapishanelerinde

İnsan hakları grupları, Sisi’nin Mısır’da 65 binden fazla siyasi mahkumu hapse attığını söylüyor.

Mısır’ın Şarm El-Şeyh’inde düzenlenen yıllık BM iklim Cop27 zirvesi, açlık grevindeki İngiliz-Mısırlı tutuklu Alaa Abd el-Fattah’a üzerinden ülkenin siyasi mahkumlarını serbest bırakma çağrılarının gölgesinde devam ediyor.

Arap İnsan Hakları Ağı tarafından Mart 2021’de yayınlanan bir araştırmaya göre, Mısır hapishanelerinde Cumhurbaşkanı Abdel Fattah el-Sisi hükümetine karşı oldukları için tutuklanan tahmini 65 binden fazla siyasi mahkum bulunuyor.

İnsan Hakları Örgütleri bu siyasi mahkumların serbest bırakılması için İklim Zirvesi boyunca Sisi üzerindeki baskıyı arttırarak keyfi tutuklamaların son bulmasını istiyorlar. 

Mısır hapishanelerinde bulunan siyasi tutuklulardan bazıları:

Muhammed Fırıncı

Mohamed Baker bir avukat ve insan hakları savunucusudur. Eylül 2019’da gözaltına alındığında tutuklu aktivist Alaa Abdel-Fattah’ın avukatı olarak görev yapıyordu .

Siyasi tutuklulara ve düşünce mahkumlarına adli yardım sağlayan ve Mısır’da medeni ve siyasi hakları destekleyen Adalah Haklar ve Özgürlükler Merkezi’nin direktörüdür.

Uluslararası Af Örgütü’ne göre, Baker şu anda maksimum güvenlikli bir hapishanede “acımasız ve insanlık dışı koşullarda”, “yeterli sağlık hizmetlerine erişimi reddedildi ve bir yatak veya şilte, sıcak su, açık havada egzersiz ve hatta ailesinden yoksun bırakıldı.

Hoda Abdel Moneim

Hoda Abdel Moneim bir insan hakları avukatı, eski bir İnsan Hakları Ulusal Konseyi üyesi ve Mısır Haklar ve Özgürlükler Koordinasyonu’nun yönetim kurulu üyesidir.

Moneim, 1 Kasım 2019’dan beri gözaltında tutuluyor.

Tutuklanmasının ardından 20 gün boyunca zorla kaybedildi ve şu anda El Qanater kadın hapishanesinde tutuluyor. Küçük ve yüksek pencereli bir odada yetersiz havalandırma ve yüksek nem de dahil olmak üzere kötü gözaltı koşullarından muzdariptir ve uzun süreler boyunca akrabalarından ve avukatından ziyaret hakkından mahrum bırakılmıştır. Önceden var olan sağlık sorunları, gerekli düzenli ilaçları verilmediği için gözaltı sırasında önemli ölçüde kötüleşti.

Hala Fehmi

Hala Fahmy , Mısır devlet televizyonunda kıdemli bir TV sunucusu. Fehmi, Nisan ayında Kahire’deki Maspero binasındaki devlet yayın kuruluşu Radyo ve Televizyon Birliği genel merkezindeki yolsuzluğa ve maaşların geç ödenmesine karşı önde gelen protestoların ardından gözaltına alınmıştı.

Tutuklanmadan önce Fahmy, Sisi hükümetinin ekonomi politikalarını eleştiren çevrimiçi videolar yayınladı. Mahkeme öncesi gözaltında tutuluyor.

Ahmet Amaşa

Ahmed Amasha bir çevre aktivisti, Kayıp Aileler Birliği’nin kurucusu, Kefaya hareketinin kurucu üyesi ve Arap Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’nin kurucusudur. Amasha bir veterinerdir ve daha önce Mısır’daki veterinerler sendikasının seçilmiş başkanı olarak görev yapmıştır.

Amasha ilk olarak Mart 2017’de tutuklandı, ardından 17 Haziran 2020’de yeniden tutuklandı ve savcı önüne çıkmadan önce 25 gün boyunca ortadan kayboldu. O zamandan beri tutuklu.

BM özel raportörleri, kendisine yönelik ihlallerin, BM İnsan Hakları Konseyi’nin Özel Usulleri için zorla kaybetme vakalarını belgeleyen çalışmasına karşı “misilleme eylemleri oluşturduğuna” karar verdi.

BM Keyfi Gözaltı Çalışma Grubu, tutukluluk halinin keyfi gözaltı teşkil ettiğini tespit etti. İnsan hakları grupları da işkenceye maruz kaldığını söyledi.

Şerif El Rouby

Sherif El Rouby siyasi bir aktivist ve insan hakları savunucusudur.

6 Nisan hareketinin eski sözcüsüdür. Cumhurbaşkanı affının ardından uzatılmış tutukluluk süresinden serbest bırakıldıktan dört ay sonra, 16 Eylül’den bu yana tutuklu yargılanıyor. Şu anda kötü şöhretli Abu Zaabal hapishanesinde tutuluyor.

Seif Fateen

Seif Fateen , MIT eğitimli bir çevre mühendisliği profesörü ve Mısır yüksek öğretim bakanının eski danışmanıdır.

Fateen, 14 Kasım 2018’den beri gözaltında. 5 Ağustos 2019’da Devlet Güvenlik Savcılığı önüne çıkarılmadan önce dokuz aydan fazla bir süre zorla kaybedildi.

Zorla ortadan kaybolurken, elektrik şoku, dayak ve uzun süreli gözleri bağlama dahil olmak üzere işkence gördü. Halen El Qanater Hapishanesinde tutulmaktadır.

İsmail El-İskandrani

Ismail al-Iskandrani , Sina Yarımadası ve Nubia’daki marjinal topluluklar konusunda uzmanlaşmış bir araştırmacı gazeteci ve araştırmacıdır.

29 Kasım 2015’ten beri hapiste ve askeri bir yargılamanın ardından 10 yıllık hapis cezasını çekiyor.

Hak grupları, Iskandrani’nin sağlık durumunun, hapis cezası sırasında diyabet ve gut teşhisi konması nedeniyle son yedi yılda kötüleştiğini söyledi.

Muhammed Oksijen

Muhamed Oxygen (Mohamed Radwan olarak da bilinir) bir gazeteci ve blog yazarıdır. 21 Eylül 2019’dan beri tutuklu. 19 Aralık 2021’de başlayan dört yıllık hapis cezasını çekiyor.

7 Nisan 2018’de tutuklandı ve 22 Temmuz 2019’da haftada iki kez karakola gitme şartıyla şartlı tahliye edildi. Eylül 2019’da gözaltına alındıktan sonra 17 gün boyunca zorla kaybedildi.

Oksijen şu anda temiz su eksikliği ve aşırı kalabalık gibi kötü koşullarıyla bilinen Tora Maksimum Güvenlikli Hapishane 2’de tutuluyor. Ailesinin de onu ziyaret etmesi engellendi.

Oksijen, maruz kaldığı koşullar nedeniyle cezaevi hücresinde intihara kalkıştı.


Muhammed el-Kassas

Muhammed el-Kassas Mısırlı bir politikacı ve Güçlü Mısır partisinin genel başkan yardımcısı.

Şubat 2017’den beri hapiste ve şu anda 15 yıllık hapis cezasını çekiyor.

El-Qassas, kötü şöhretli Tora Maximum Security 1 hapishanesinde ( Scorpion olarak bilinir ) tutukluluğu sırasında hücre hapsinde tutuldu ve “aşağılayıcı ve insanlık dışı” koşullardan acı çekti.

Ekim ayında Yeni Bedir Hapishanesi 1’e nakledildi. Astım hastası olan eşi, ziyaretlerin dar kabinlerde cam bir bariyerle yapıldığını ve bu nedenle hava almak için mücadele ettiğini bildirdi. Ekim ayından bu yana, onu tıbbi durumuna uygun farklı bir odada görmekten memnun olmasına rağmen, onu ziyaret edememiştir.

Merve Arafa

Bir insan hakları savunucusu olan Merve Arafa , aynı zamanda serbest çevirmen ve üç yaşında bir kız çocuğu annesidir. Arafa, 20 Nisan 2020’den beri gözaltında tutuluyor.

Arafa, tutuklandıktan sonra 14 gün boyunca zorla kaybedildi. O şimdi El Qanater kadın hapishanesinde tutuluyor.

9 Mayıs’ta Kahire Ceza Mahkemesi, azami tutukluluk sınırını (iki yıl) aşmasına rağmen Arafa’nın tutukluluğunu yeniledi.

Tevfik Ghanem

67 yaşındaki Tawfik Ghanem , Türk haber ajansı Anadolu’nun eski bölge müdürüdür. Güvenlik güçleri onu 21 Mayıs 2021’de Giza vilayetindeki evinden tutukladı.

Avukatı Gazetecileri Koruma Komitesi’ne Ghanem’in gözaltına alındıktan sonra gazetecilik çalışmaları ve siyasi görüşleri hakkında sorguya çekildiğini söyledi.

Ghanem gözaltındayken birden fazla sağlık sorunu yaşadı, ancak cezaevi doktorunun harici bir hastaneye nakledilmesini önermesine rağmen tedavi için herhangi bir hastaneye götürülmedi.

Şeker hastası olan Ghanem, bacaklarında ve dizlerinde nevrit, bel problemleri ve uygun donanımlı bir tıbbi tesiste sürekli özel tedavi gerektiren genişlemiş prostattan muzdariptir.

Ahmet Duma

Ahmed Duma yazar ve politik aktivisttir. Aralık 2013’ten beri tutuklu.

Yargıtay, Temmuz 2020’de Duma’ya verilen 15 yıllık hapis cezasını onadı. Ahmed Duma’nın şu anda tek başvuru yolu, bir cumhurbaşkanlığı affıyla serbest bırakılmak.

BM Keyfi Gözaltı Çalışma Grubu, Douma’nın hapis cezasının keyfi gözaltı tanımını karşıladığını ve adil yargılanma standartlarını karşılamayan cezai takibatlar izlediğini tespit etti.

Duma şu anda yeni Bedir Hapishanesinde tutuluyor.

Aisha Al Shater

Ağır dövüldüğü ve elektrik şokuna maruz kaldığı tutuklanmasının ardından 20 gün boyunca zorla kaybedildi. Al Shater, El Qanater kadın hapishanesinde, tuvaleti olmayan, küçük, havalandırması yetersiz bir hücrede uzun süreli hücre hapsinde tutuluyor ve banyoyu kullanmak için günde sadece iki kez – 30 dakikadan az – çıkmasına izin veriliyor. Uluslararası Af Örgütü , cezaevi yönetiminin de onun aile ziyareti almasını yasakladığını söyledi.

Al Shater, kanı etkileyen nadir ve ciddi bir durum olan aplastik anemiden muzdariptir. Hapishanesi sırasında sağlığı hızla bozuldu, ancak özel bir hastaneye nakledilmedi.

Anas El Beltagy

Anas el-Beltagy , Ain Shams Üniversitesi’nde eski bir öğrencidir. 31 Aralık 2013 tarihinde henüz 20 yaşındayken gözaltına alındı. Muhalif politikacı Mohamed el-Beltagy’nin oğlu olduğu için gözaltına alındığına inanılıyor.

Hak grupları, Anas’ın insanlık dışı koşullarda tutulduğunu ve tıbbi bakım reddedilirken sağlığının önemli ölçüde bozulmasına neden olduğunu söyledi. Aile ziyaretlerinden ve avukatlarla temastan mahrum bırakıldı. Ayrıca eğitimini tamamlama yeteneği reddedildi.

Ezzat Ghoneim

Ezzat Ghoneim bir insan hakları avukatı ve Mısır Haklar ve Özgürlükler Koordinasyonu’nun yönetici direktörüdür.

1 Mart 2018’de tutuklandı . Ghoneim şu anda Qanater hapishanesinde kötü koşullar altında tutuluyor. Ayrıca ziyaret alma hakkından da mahrumdur.