03.29.2024

6’lı Masa Akşener’in ev sahipliğinde bir araya geldi

Altılı masa beşinci kez bir araya geldi. Masada anayasa var

Altılı masa, beşinci toplantısını bugün İYİ Parti lideri Akşener’in ev sahipliğinde, öğle yemeğinde gerçekleştiriyor. Görüşmenin gündeminde aday belirleme yer almazken; komisyonlarının anayasa yazımı çalışmalarının değerlendirileceği ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üçüncü kez aday olması tartışmasında “söylem birliği belirleneceği” konuşuluyor.

Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş amacıyla kurulan 6’lı masa, bugün beşinci kez toplanıyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal; İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in ev sahipliğinde buluştu.

“ÖĞLE YEMEĞİNDE BULUŞTULAR”

“Üçüncü Mustafa Kemal Zirvesi” adı verilen toplantıda liderler, önceki beş buluşmadan farklı olarak saat 14.00’te, öğle yemeğinde bir araya geldi. Bu değişikliğin, “toplantıların uzun sürmesi ve bildiri yayımının geç saate kalması” nedeniyle yapıldığı öğrenildi.

ANAYASA ÇALIŞMALARI DEĞERLENDİRİLECEK

Duvar’ın haberine göre toplantıda liderlerin, kurulan komisyonların çalışma raporlarını değerlendirmesi bekleniyor. Ayrıca Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e geçiş sürecinde gerekli görülen anayasal ve yasal değişikliklerle ilgili yazım çalışması yürüten “Anayasal ve Yasal Reformlar Komisyonu”nun sona gelen çalışma raporuna da liderlerin onayından sonra nokta konulup kamuoyuna açıklanması için bir takvim belirlenmesi hedefleniyor.

ADAYLIK GÜNDEMİ AĞUSTOS AYINDA

Cumhuriyet’in haberine göre toplantıda liderlerin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı “üçüncü kez adaylığı” ve bunun ardından kamuoyunda başlayan “aday olup olamayacağı tartışmalarını” değerlendirmeleri bekleniyor. Liderlerin bu konuda görüş alışverişinde bulunacağı ve bir “söylem birliği oluşturacağı” dile getiriliyor. Edinilen bilgiye göre, iktidar kanadından 6’lı masaya yönelen “adayınızı açıklayın” baskısına karşı nasıl bir tavır alınacağına da üçüncü Mustafa Kemal Zirvesi’nde karar verilecek. Toplantının ardından liderler bir aday açıklamayacak, aday belirleme süreci, ağustos ayında Saadet Partisi’nde yapılacak yedinci zirvenin gündeminde olacak.

TOPLANTI BAŞLADI

Saat 14.00 itibarıyla ev sahibi İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, konuklarını karşılamak üzere parti binasının kapısına çıktı. Binaya ilk olarak Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu geldi. Ardından sırasıyla CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu geldi.Liderler, Akşener ile kapıda selamlaştıktan sonra toplantıyı gerçekleştirmek üzere binadan içeriye girdi.