05.04.2024

7 Güzel Adam’dan Erdem Bayazıt kimdir?

Tam adı Adil Erdem Bayazıt olan 7 Güzel Adam’dan Erdem Bayazıt’ın hayatı ve eserleri…

Erdem Bayazıt gerçek ismi ile Adil Erdem Bayazıt 1940 yılında Kahramanmaraş’ta dünyaya geldi. Bayazıt, ilk ve orta öğrenimini Kahramanmaraş’ta tamamladı. 1953’te İstiklal Ortaokulu’ndan, 1959 yılında ise Kahramanmaraş Lisesi’nden mezun oldu. Aynı yıl kaydolduğu İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde yüksek öğrenimine başlayan şair, iki yıl kadar bu üniversitede devam ettikten sonra geçim sıkıntısı nedeniyle 1961 yılında öğrenimini devam mecburiyeti olmayan Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne nakletti. Bayazıt, 1963 senesinde yüksek öğrenimine ara vererek askere gitti. Askerliğini yedek subay öğretmen olarak Burdur iline bağlı Çuvallı, Yeşilova köyünde yapan şair, askerden döndüğünde ise tahsil hayatında yeni bir kararı uygulamaya başladı.

Zira Hukuk Fakültesi’nde başladığı tahsil hayatına artık Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde devam edecektir. Erdem Bayazıt askerden döndüğünde Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nin Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne kaydoldu. 1971 yılında buradan mezun olan Bayazıt, memuriyet hayatına atıldı ve edebiyat öğretmeni olarak Kahramanmaraş’ta aynı zamanda kendi okuduğu lisede göreve başladı. Mezun olduğu Kahramanmaraş Lisesi’nde edebiyat öğretmeni olarak görev yapan şair, daha sonra Kahramanmaraş İl Halk Kütüphanesi’ne müdür oldu. İstanbul Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’nın kuruluş günlerinde genel sekreter olarak vazife alan şair, Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim

Bakanlığı’nda basın bürosu memurluğu, Millî Kütüphane süreli yayınlar şube müdür yardımcılığı görevlerinde de bulundu. Erdem Bayazıt daha sonra Sanayi Bakanlığı insan gücü eğitim daire başkan yardımcılığı görevini yürütürken istifa ederek kurucusu olduğu Akabe Yayınları’nın ve Mavera dergisinin yönetimini üstlendi.

Henüz öğrencilik yıllarında şiir yazmaya başlamış olan Bayazıt, Edebiyat ve Mavera dergilerinin kurucuları arasındadır. İlk şiir kitabı olan Sebeb Ey 1972 yılında Edebiyat Yayınları arasında, son şiirleri Risaleler başlığıyla 1987’de Akabe Yayınları tarafından neşredildi.

1981 yılı Temmuz ayında Ajans 1400 adlı bir firmanın film ekibiyle beraber Afganistan’a doğru yola çıkan şair, Pakistan’ın Peşaver kenti başta olmak üzere İran, Hindistan ve Afganistan’ı gezdi. Gezi izlenimlerini topladığı ‘İpek Yolundan Afganistan’a’ başlıklı eseriyle 1983 yılında Türkiye Yazarlar Birliği’nin Basın Ödülü’nü kazandı. 1984’te Akabe Anonim Şirketi’nin İstanbul’a taşınması kararıyla bu görevini devrederek yeniden memurluğa döndü. Devlet Planlama Teşkilatı’na sözleşmeli personel olarak giren şair, 1987 yılı seçimlerinde Kahramanmaraş’tan milletvekili adayı oldu. 29 Kasım 1987 milletvekili seçimlerinde Anavatan Partisi’nden aday olan Bayazıt,

Kahramanmaraş milletvekili seçilerek Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 18’inci yasama döneminde görev aldı.

1988 yılında Risaleler başlıklı şiir kitabıyla Türkiye Yazarlar Birliği Şiir Ödülünü kazandı. Daha sonra İstanbul’a yerleşti. Evli ve dört çocuk babası olan Bayazıt’ın şiir ve yazıları Açı, Hamle, Çıkış, Yeni İstiklal, Büyük Doğu, Edebiyat, Mavera, Yedi İklim ve Hece dergilerinde yayınlandı.

Erdem Bayazıt, akciğer kanseri nedeniyle 5 Temmuz 2008 tarihinde İstanbul’da vefat etti.

Eserleri

Risâleler

Şiirler: Sebeb Ey (ilk şiir kitabı), Risaleler, Gelecek Zaman Risalesi

İpek Yolundan Afganistan’a, Ketebe Yayıncılık

Gelecek Zaman Risalesi

Vahyin Diriltici Soluğu

Kelimenin Dirilişi