05.18.2024

900 akademisyenden Gazze bildirisi

Türkiye’deki çeşitli üniversitelerde görev yapan 900’ü aşkın akademisyen, “Türk akademisinin Gazze için vicdan ve sorumluluk çağrısıdır” başlıklı akademik bildiri yayımlandı.

akademikbildiri.com internet sitesinde yayımlanan bildiride, uluslararası barış ve güvenliğin korunması iddiasını taşıyan BM’nin, kuruluşundan bu yana uluslararası toplumun gerek söz konusu iddia bakımından gerek insanlığa karşı gerçekleşen eylemleri durdurmak bakımından çoğu kez sınıfta kaldığı anlatıldı.

Akademisyenlerin, üstlendikleri bilgi, üretim ve aktarım vazifelerinin yanı sıra müstakbel felaketlere ve mevcut yanlışlara karşı uyarıcı ve çözüm üretici girişimlerde bulunmakla mükellef oldukları aktarılan bildiride, şu ifadelere yer verildi:

Biz, Türk akademisi olarak öncelikle ‘terör devleti’ yakıştırmasının hakkını vermekte olan İsrail’i, tarifi mümkün olmayan hislerle kınıyoruz. İşlemekte oldukları fiillere hemen şimdi son vermeleri ve işgalci oldukları topraklardan çekilmeleri çağrısında bulunuyoruz. Başta devlet kurumlarımız olmak üzere dünyadaki bütün kurum ve kuruluşlar tarafından talep edildiği takdirde, mevcut sorunun kalıcı çözümü adına ihtisas alanlarımız nispetince katkı sunacağımızı taahhüt ediyoruz. Bu vesileyle dünyanın dört bir yanında maruz kaldıkları baskılara rağmen hakikati dile getirmekten çekinmeyen meslektaşlarımızı minnetle selamlıyor, ilgili hususlarda akademik işbirliğine sonuna kadar açık olduğumuzu beyan ediyoruz. Son olarak tarihin haysiyet ve şeref babında mahkum ettiklerinden olmamak adına her bir ferdi yetki, kabiliyet ve imkanları dahilinde sorumluluk almaya ve harekete geçmeye davet ediyoruz.