09.20.2024

İngiltere’nin yeni Başbakanı belli oldu

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, pazartesi günü iktidardaki Muhafazakar Parti’nin liderlik yarışını iki aylık bir kampanyanın ardından eski şansölye Rishi Sunak’ı yenerek kazanmasının ardından bir sonraki başbakan olacak

Altı yıl içinde İngiltere’nin dördüncü başbakanı olacak olan Truss, aylarca süren skandalın hükümetine hem kamuoyu hem de parti desteğini aşındırmasının ardından Temmuz ayında istifa eden Boris Johnson’ın yerini aldı.

Yeni lider Salı günü İskoçya’da Kraliçe II. Elizabeth tarafından resmen atanacak ve ardından ulusa hitap etmek ve Kabine üyelerini atamak için Londra’daki 10 Nolu Downing Street’e geri dönecek.

Tory oylamasının sonucunun açıklanmasının ardından kısa bir kabul konuşması yapan 47 yaşındaki Truss, 42 yaşındaki Sunak’a “zorlu bir kampanya” için teşekkür etti ve İngiltere için “cesur bir eylem planı” sözü verdi.

Truss, “Vergileri azaltmak ve ekonomimizi büyütmek için cesur bir plan sunacağım” ifadesini kullandı. “Enerji krizini halledeceğim, insanların enerji faturalarıyla uğraşacağım, aynı zamanda enerji arzıyla ilgili uzun vadeli sorunlarımızla da ilgileneceğim” şeklinde konuştu.

Ayrıca Truss sosyal medya Twitter ağında bir tweet paylaştı: “Hepimizi bu zor zamanlardan geçirmek için cesur adımlar atacağım… ve Birleşik Krallık’ın potansiyelini açığa çıkaracağım.”

Truss, İngiltere için çalkantılı bir zamanda iktidara gelmiş oldu. Avrupa’da Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden kaynaklanan ve bölgede ciddi bir enerji krizine yol açan uzun süreli bir savaşla karşı karşıya kalan İngiltere, enflasyonun – Temmuz’da yüzde 10,1 – 40 yılın en yüksek seviyesinde ve büyüyen sanayide resesyona doğru gidiyor.

Truss, parti üyelerinin geçerli oylarının yüzde 57’sini (81.326 oy), Sunak ise yüzde 43’ünü (60.399 oy) kazandı.