09.20.2024

Yüksekova’da gözaltına alınan 11 köylüden 10’u serbest bırakıldı

Yüksekova’ya bağlı birçok köyde başlatılan askeri operasyon sonrası Memkava köyünde gözaltına alınan 10 kişi serbest bırakılırken, işkence ve kötü muameleye maruz kalan Esat Çakmak gözaltında tutuluyor.

Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Memkava, Dara, Kaport ve Nêbarê köylerinde dün sabah saat 04.00 sıralarında başlatılan askeri operasyon sırasında çatışma çıktı. Bölgede yaşanan şiddetli çatışmaların ardından jandarma özel harekat tarafından Memkava köyüne baskın yapıldı. Evlerinden çıkartılan Özkaplan ailesine mensup 10 kişi gözaltına alındı.

İŞKENCE VE DARP

Dara köyünde de Esat Çakmak adlı bir yurttaşın polisler tarafından darp edilerek gözaltına aldığı ve Yüksekova İlçe Emniyet Müdürlüğünde tutulduğu öğrenildi. Çakmak’ın yol boyu ve 3 günlük gözaltı süresi boyunca işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı belirtildi. Çakmak, gözaltında tutulmaya devam ediliyor.

ADLİ KONTROL ŞARTIYLA BIRAKILDI

Gözaltına alınan yurttaşlar 24 saatlik avukat görüş kısıtlılığının ardından müvekkilleriyle görüşme sağlayabildi. Yurttaşlardan, Zenüre, Zine, Adile, Jiyan ve İlham Özkaplan ile isimleri öğrenilemeyen 4 kişi emniyetteki ifadelerin ardından serbest bırakılırken, Osman Özkaplan ise savcılık ifadelerinin ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

MUHBİRLİK BASKISI

Emniyet ve savcılık ifadelerinin ardından serbest bırakılan tüm köylüler bırakıldıktan bir saat sonra Haruna Jandarma Komutanlığına bağlı askerler tarafından tekrar gözaltına alınarak, karakola götürüldü. Köylüler, karakolda muhbirlik yapmaları konusunda baskı yapıldığı ifade edildi.