09.21.2024

Rusya’dan sinsi hamle: Ukrayna’nın işgal ettiği dört bölgesi için referandum ilan etti

Rusya’nın nükleer tehdidinin ardından, işgal altındaki dört bölge için ‘referandum’ ilan etti 

Rusya’nın Ukrayna işgalinde askeri seferberlik ilanının ardından Ukrayna’da işgal ettiği dört bölge için referandum ilan etti. Rusya Ukrayna savunması karşısında yaşadığı zor durumdan bu şekilde kurtulmaya çalıştığı öngörülüyor.

Putin yedek askerleri harekete geçirdi

The Guardian haberinde, çarşamba günü, Vladimir Putin’in 300.000 yedek askeri seferber etmeye karar verdiğine dair haberler, Rusya Devlet Başkanı’nın Ukrayna’daki birliklerinin zayıfladığını fark ettiğinin bir işaretiydi. Ülke halkını ve ekonomisini savaş zamanı temeline yerleştiren önemli bir tırmanışta Putin ayrıca nükleer misilleme tehdidinde bulundu ve Rusya’nın Rusya topraklarındaki batı tehditlerine “cevap verecek çok sayıda silahı” olduğunu söyledi ve blöf yapmadığını da sözlerine ekledi.

Putin, televizyonda yaptığı bir konuşmada, Rusya’nın ikinci dünya savaşından bu yana ilk seferberliğinin, “ülkemizi yok etmek isteyen” Batı’nın oluşturduğu tehlikelere doğrudan bir yanıt olduğunu söyledi ve batının “Ukrayna halkını top yemi haline getirmeye” çalıştığını iddia etti.

Konuşması batıda kuşkuyla karşılandı. Joe Biden ve müttefik liderler , Putin’in nükleer silah kullanma tehditlerine öfkeyle tepki gösterdiler ve Ukrayna’ya desteği sürdürme sözü verdiler.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy de Putin’in savaşı tırmandırmaya yönelik hamlelerine aldırış etmedi ve ülkesinin güçlerinin karşı saldırılarını sürdüreceğini, Rusya’ya seferberlik ve Ukrayna topraklarında kazma alanı bırakmayacağını söyledi.

Rusya’da seferberlik, 1.300’den fazla tutuklamayla sonuçlanan protestoları başlattı ve birçok Rus sınıra doğru yola çıktı. Andrew Roth , savaşın aniden eve geldiği Rusya içindeki hissi bildirdi .

Gelişmeleri analiz eden savunma ve güvenlik editörü Dan Sabbagh , seferberliğin anlamlı bir askeri etkiye sahip olması aylar alacak bir önlem olduğunu söylerken, Pjotr ​​Saur , Rus liderin daha önce nükleer silah kullanma konusundaki korkunç beklentiyle flört etmesine rağmen, şunları yazıyor: Uzmanlar, son açıklamalarının daha da ileri giderek dünya çapında benzeri görülmemiş bir nükleer felaketle ilgili korkuları artırdığını söylüyor .

Perşembe günü, Andrew Roth Rusya’daki taslağın ilk günü hakkında şunları yazdı: celpler gece yarısı uygun kişilere teslim edildi. Okul öğretmenleri taslak bildiriler dağıtmak için baskı yaptı. Erkeklere eşyalarını toplamaları ve askere alma merkezlerinde görünmeleri için bir saat verildi. Kocalarını ve oğullarını Rusya’nın Ukrayna’daki savaşında savaşmaya gönderirken hıçkırarak ağlayan kadınlar..

New York’ta Patrick Wintour , Türkiye, Çin ve Hindistan’ın Moskova’ya karşı sabrının azaldığını açıklıyor .

Salı günü Andrew Roth , Ukrayna’daki Rus işgali altındaki dört bölgenin , Kremlin’in bölgeleri resmi olarak ilhak etme kararı aldığını gösterebilecek bir dizi koordineli duyuruda Rusya Federasyonu’na katılma konusunda “referandumlar” düzenlemeyi planladıklarını bildirdi.

Moskova , Kharkiv bölgesindeki toprakların büyük bir bölümünü geri alan başarılı bir Ukrayna karşı saldırısının ardından resmi bir ilhakın Rus toprak kayıplarını durdurmaya yardımcı olacağına bahse giriyor olabilir.

Ancak Ukrayna ve batı , ilhakları tanımayacaklarını ve Rusya’nın yeni toprak iddialarının Ukrayna’nın egemen topraklarını geri almasını yavaşlatmayacağını belirtti.

Beyaz Saray ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan, “Bu referandumlar, uluslararası sistemin temelini oluşturan egemenlik ve toprak bütünlüğü ilkelerine bir hakarettir” dedi.

Bu gerçekleşirse, ABD Rusya’nın Ukrayna’nın sözde ilhak edilmiş bölgelerine ilişkin iddialarını asla tanımayacaktır” dedi.

Perşembe günü Ukrayna , Mariupol‘un Ukrayna direnişinin simgesi haline gelen Azovstal çelik fabrikasının savunmasına liderlik eden savaşçılar da dahil olmak üzere 215 Ukraynalı ve yabancı vatandaşın Rusya tarafından bir esir değişimi sırasında serbest bırakıldığını duyurdu.

Volodymyr Zelenskiy günlük konuşmasında, Rusya’nın eski Ukraynalı milletvekili ve Vladimir Putin’in müttefiki olan Viktor Medvedchuk da dahil olmak üzere 55 mahkum aldığını söyledi. Moskova yorum yapmadı.

Haber, Mariupol kuşatması sırasında Rus güçleri tarafından yakalandıktan sonra idamla tehdit edilen bir İngiliz’in Suudi Arabistan’ın müdahalesinden sonra diğer dört İngiliz ve beş uluslararası mahkumla birlikte serbest bırakıldığı haberinin ardından geldi.

Kurtarılan Ukraynalılar işgal altında yaşıyor

Geçen haftaya kadar, Şevçenkove kasabasındaki belediye başkanının ofisinin duvarında Vladimir Putin’in bir portresi asılıydı. Rus bayrağı vardı. Bir kabine masasının etrafında, Kremlin yanlısı bir “lider” olan Andrey Strezhko, meslektaşlarıyla toplantılar yaptı . Tartışacak çok şey vardı. Bir konu: Rusya’ya katılma referandumu. Bir diğeri: Shevchenkove‘nin iki okulu için Ukraynaca her şey hariç yeni bir sonbahar müfredatı.

Strezhko’nun iddialı planları asla gerçekleşmedi. Luke Harding ve Isobel Koshiw’in bildirdiği gibi , 8 Eylül’de Ukrayna silahlı kuvvetleri sürpriz bir karşı saldırı başlattı. Şevçenkove de dahil olmak üzere kuzeydoğu Kharkiv bölgesindeki bir bölgeyi hızla geri aldılar. Sakinlerin çoğu askerleri kucaklama ve öpücüklerle karşıladı. Strezhko ortadan kayboldu. Diğer işbirlikçilerle birlikte Rusya sınırından kaçtığına inanılıyor.

Shevchenkove’nin vekili askeri yönetici Andrii Konashavych, sözde belediye başkanının konsey binasında oturduğu sandalyeyi işaret etti. Duvarda şehre adını veren Ukrayna’nın ulusal şairi Taras Şevçenko’nun bir portresi vardı. Putin fotoğrafına ne oldu? Konashavych, “Onu yırttık,” dedi. Başkan Zelenskiy’in resmi neden yoktu? “Başkanlar gelir ve gider. Shevchenko ebedidir,” diye yanıtladı.

Konashavych, Strezhko’yu Moskova yanlısı görüşlerini gizlemeyen biri olarak nitelendirdi. Ruslar, işgalin başlangıcında 25 Şubat’ta – 7.000 nüfuslu – Shevchenkove’ye girdi. Strezhko işi , Ukraynalı bir trident’i parçalayıp ayağıyla yere vurduktan sonra aldı . 2014 yılında Donetsk’te Rusya’ya karşı savaşan Ukraynalı askerler için bir anıt da yıkıldı.

Ruslar , sakinlerine kasabada sonsuza kadar kalacaklarına söz verdiler .

İzium’daki Korkular

Ukrayna şehrinin beş aylık çilesi sona ererken, cesetlerin kanıtları ve hayatta kalanların ifadeleri, Izium’un başka bir Bucha olabileceğini gösteriyor .

Karanlıkta duran Maksim Maksimov, Luke Harding’e elektrik şokuyla işkence gördüğü yeri gösterdi. Rus askerleri onu İzium’un karakolunun bodrum katındaki hücresinden aldı . Onu bir ofis koltuğuna oturttular ve parmağına zikzak bir timsah klipsi taktılar. Eski moda bir Sovyet askeri saha telefonuna kabloyla bağlıydı.

Ve sonra başladı. Bir asker kolu çevirerek daha hızlı ve daha hızlı çevirdi. Bu, Maksimov’un vücuduna dayanılmaz bir darbe gönderdi. “Çöktüm. Beni ayağa kaldırdılar. Kafamda bir başlık vardı. Hiçbir şey göremedim. Bacaklarım uyuştu. Sol kulağımı duyamıyordum” dedi. “Sonra yine yaptılar. Ben kendimden geçtim. 40 dakika sonra hücreme döndüm.”

Rus ordusu Nisan ayında polis karakolunu işgal etti. Bu, kendilerini Izium’un Sovyet savaş anıtının yanındaki bir tepeye yerleştiren Ukraynalı güçlerle aylarca süren öfkeli bir savaşın ardından geldi. 50 yaşındaki yayıncı Maksimov’a göre, askerler Ukrayna yanlısı görüşlere sahip olduğundan şüphelenilen herkesi topladı. Yaşlı annesine bakmak için geride kalmıştı.

‘İşgal etmeyecekler, değil mi?’

Andrew Roth , Rusya’nın güneyindeki Belgorod‘da, Ukrayna sınırından sadece kilometrelerce uzaktaki savaşın görmezden gelinmesinin imkansız hale geldiğini yazıyor . Ukrayna’nın karşı saldırısından geri çekilen Rus askerleri şimdi sokaklarda dolaşıyor. Hava savunmaları günde birkaç kez tepeden fırlar. Şehir bir kez daha mültecilerle dolu. Ve sınırda Rus ve Ukraynalı askerler birbirlerinin görüş mesafesinde duruyorlar.

Osetya’dan üç Rus askeri, bir akşam geç saatlerde büyük Başkalaşım Katedrali’nin yanından geçen tanıdık olmayan sokaklarda dolaşıyorlar. Ayakları üzerinde dengesiz görünüyorlar, belki sarhoş ya da yorgunlar. Ve yemek için bir yer arıyorlar.

Şubat ayından bu yana işgal gücünün bir parçası olarak Ukrayna’da savaştıklarını söylüyorlar. Geçen hafta Rusya’ya kaçmak için acil sinyal geldiğinde, Harkov’un hemen kuzeyindeki Velyki Prokhody köyünde konuşlanmışlardı .

“Ne söyleyebiliriz? Bir emir bir emirdir. Başka seçeneğimiz yoktu, ”diyor Rusya’da vatansever bir savaş desteği amblemi olarak kabul edilen taktik sembol olan Z ile süslenmiş bir şapka takan biri .

Harkov’daki Rus cephesi çöktüğü ve Rus tarafını seçen Ukraynalılar sınıra kaçarken, buradaki sıradan insanların kafasından karanlık bir düşünce geçti: savaşın Rusya’ya geçebileceği.

Daha sonra nereye gittikleri sorulduğunda askerler bilmediklerini söylüyorlar. Ama muhtemelen, “sınırı savunmak için” güneye geri gönderileceklerini düşünüyorlar.