09.20.2024

Okunmaya Değer: İslamofobi Endüstrisi

Furkan News editörleri olarak, “Okunmaya Değer” başlığıyla siz değerli takipçilerimizle her ay yeni bir kitap önerisinde bulunduğumuz serimize bu ay Nathan Lean’ın ‘İslamofobi Endüstrisi’ kitabıyla devam ediyoruz.

On yıllardır özellikle Washington’da başlatılan ‘politika uzmanı endüstrisi’ veya başka bir ifadeyle ‘fikir piyasası’ giderek genişlemektedir. Herhangi bir düzenlemeye tabi olmayan ve giderek bir çok ülkede sektör haline gelen bu piyasa güdümlü güçler, çıkar gruplarının ve özellikle mevcut hükümetlerin kendi menfaatlerini meşrulaştırmanın bir aracı olmaktadır. Herhangi bir konunun gerçek uzmanına mikrofon uzatılmaksızın bu kişilerin popülerleştirilmesi dezanformasyonu artırmaktadır.

Nathan Lean’ın ‘İslamofobi Endüstrisi’ kitabı, bu fikir piyasasının nasıl işlediğini gösteren bir baş yapıt niteliğindedir.

İslamofobi, 11 Eylül olaylarından sonra birden ortaya çıkmış yeni bir şey değildir. Antisemitizm ve yabancı düşmanlığı gibi uzun bir geçmişi ve derin tarihi kökleri vardır. Onun günümüzde yeniden canlanması, 20. yüzyılın sonlarında önemli sayıdaki Müslüman’ın Batı’ ya göçmesiyle, İran devrimiyle, adam kaçırma ve rehin alma olayları da dahil 1980 ve 1990’lardaki faaliyetlerle, 11 Eylül 2001 de Dünya Ticaret Merkezi ve Pentagon’a yapılan saldırılarla bunun ardından oluşan Avrupa’daki terör saldırılarıyla olmuştur. “İslamofobi Endüstrisi ” adlı eser, özellikle dünyanın Batı yakasında İslam hakkında nasıl bir kara propaganda yürütüldüğünü, bunun nasıl bir endüstri haline geldiğini örneklerle ve farklı boyutlarıyla ortaya koymaktadır.

Amerika ve Avrupa da politika uzmanı endüstrisinin islamofobik çalışmaları ile halklarını nasıl etkilediklerinin anlatıldığı, İslamofobik lobinin oluşturduğu sözde Müslümanları ile İslamın kötü gösterilmesi için yapılan faaliyetleri okuyucu ile buluşturulmuştur. Yedi bölümden oluşan kitabın ana başlıkları şu şekilde:

1- İçimizdeki Canavarlar: Amerika’da Korku Tohumu Ekmenin Tarihçesi

2-Dalavere Ağı: İnternette Nefreti Kışkırtmak

3- Medyanın Savunmasız Bırakma Suçu: Müslüman Karşıtı Çılgınlığı Yayınlamak

4- Haçlarımızı Yüklenmiş Geliyoruz: Hristiyan Sağ’ın Ahir Zaman Savaşı

5- Politika ve Peygamberliğe Dair: İsrail Yanlısı Sağın İttifakı

6-Washington ve Ötesi: Bir Hükümet Politikası Olarak İslamofobi

7-Atlantik’in Öte Yakası: Nefretin Avrupa’daki Ölümcül Etkileri

Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları ile dilimize kazandırılan Nathan LEAN’ın bu akıcı eseri fikir dünyamıza değerli bir katkı sunmuştur.

Furkan News ailesi olarak keyifli okumalar dileriz.