09.21.2024

Düzce’de 138 artçı deprem meydana geldi: Yaralı sayısı 80’e yükseldi!

Saat 04.08’de merkez üssü Düzce olan deprem, aralarında İstanbul ile Ankara’nın da olduğu pek çok kentten şiddetli şekilde hissedildi.

Düzce’de saat 04.08’de 6 nüyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem Ankara ve İstanbul dahil olmak üzere birçok ilden hissedildi. 

Kandilli Rasathanesi’nin açıklamasına göre merkez üssü Düzce olan depremin büyüklüğü 6. Deprem saat 04.08’de gerçekleşti.

Gölyaka ilçesindeki depremin 10,6 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi.

‘ÇOK ŞİDDETLİ HİSSETTİK’

NTV yayınına bağlanan Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, “Çok şiddetli hissettik. Herkes sokaklarda. Henüz tespit edilmiş bir yıkım yok. Kentte elektrikler kesik” dedi.

‘CAN KAYBI BİLGİSİ YOK’

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Düzce’nin Gölyaka ilçesinde, saat 04.08’de gerçekleşen 5.9 büyüklüğünde depremin ardından Valiliğimiz, AFAD ve 112 ekiplerine ulaşan can kaybı bilgisi bulunmamaktadır. Ekiplerimizin saha taraması devam etmektedir. Ayrıca İstanbul, Tekirdağ, Kocaeli, Eskişehir, Zonguldak, Sakarya, Bilecik, Bolu, Karabük, Bartın vilayetlerinde ekiplerimize herhangi bir can kaybı bilgisi ulaşmamıştır. Panik ile atlama dışında 112’ye henüz bilgi ulaşmamıştır. Gelişmeler oldukça kamuoyuna bilgi verilecektir” ifadelerini kullandı.

‘SAKARYA VE KOCAELİ’DE YIKIM YOK’

Yine NTV’ye bağlanan Sakarya Belediye Başkanı Ekrem Yüce de kentte henüz kendilerine ulaşan bir yıkım olmadığını söyledi. Aynı yayına bağlanan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın da kentte olumsuz bir durumun olmadığını kaydetti.

‘İSTANBUL’DA OLUMSUZ BİR İHBAR YOK’

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da bir sosyal medya paylaşımı yaparak, şunları aktardı:

“İlimizde de hissedilen Düzce Gölyaka merkezli depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun. An itibariyle ilimizdeki 112 ve AFAD merkezinize gelen herhangi bir olumsuz ihbar bulunmamaktadır. Allah her türlü afetten ülkemizi ve milletimizi korusun”

138 ARTÇI DEPREM MEYDANA GELDİ

AFAD: En büyüğü 4,3 olmak üzere toplam 138 artçı meydana gelmiştir. Depremde yaralananların sayısı 80 olmuştur. 23 kişinin tedavileri hastanelerde devam etmektedir. 2234 personel ve 444 araç deprem bölgesinde görevlendirilmiştir.

YARALI SAYISI 80’E YÜKSELDİ

AFAD tarafından yapılan açıklamaya göre, yaralı sayısı 80’e yükseldi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, depremde 1’i ağır olmak üzere toplam 68 kişinin yaralandığını söyledi.

Sağlık Bakanı Koca, depremde Afganistan uyruklu 28 yaşında bir vatandaşın birinci kattan düşmesi nedeniyle beyin kanaması geçirdiğini, solunum cihazına bağlı ve durumunun ağır olduğunu belirterek, “Toparlayabileceğini umuyoruz.” dedi.

Koca, “Toplam 68 yaralımız var. Bu yaralıların 26’sı hastanede yatış yapılarak takip ediliyor. Ağır yaralımız dışında diğer vatandaşlarımızın genel durumları iyi, herhangi bir ciddi sorunları yok.” bilgisini paylaştı.

KALP KRİZİ NEDENİYLE CAN KAYBI

Düzce Çay Mahallesi’nde oturan 63 yaşındaki Sevim Çengel’in, yaşanan depremin ardından panik ve korkuya kapıldığı ve geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdiği öğrenildi.

‘HASARLI BİNALARDA DURMAMAK LAZIM’

Düzce’ye giden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, saat 07.20’de yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“70’in üzerinde artçı sarsıntı var. Bu seviyelerde 4’ün üzerinde artçı sarsıntı olabilir o yüzden az hasarlı ya da hasarlı binalarda durmamak lazım. Şu ana kadar bize ağır hasarlı bir binayla ilgili bildirim gelmedi. Biraz önce hem valimiz hem belediye başkanımızla değerlendirme ortaya koyduk. 30’dan yaralandı. Bolu’da da leğen kemiği kırık bir yaralı var. Düzce’deki ağır yaralı kişinin hayati tehlikesi var. Depremin olduğu andan itibaren Sayın Cumhurbaşkanımıza bilgi arz ettik. Sayın Cumhurbaşkanımız, valilerle de görüşüp bilgi aldı. Bir elektrik kesintisi var. Bunların önemli bir bölümü kontrollü bir kesinti. Mahalle mahalle kontrolü bir şekilde elektrik veriliyor. Hem doğalgaz hem de elektrik kaçakları olsun bunlarla ilgili tedbirli olarak elektrik kesilmesi söz konusu. AFAD ekiplerimiz ve Kızılay ekiplerimiz bölgeye intikal ediyor. Köylerdeki taramalarımız devam ediyor. Birkaç köyde ahır yılması söz konusu.”

BAZI BİNALAR HASAR GÖRDÜ

Düzce’de bir iş yeri yıkıldı, bazı iş yerleri ile aralarında Düzce Adliyesi’nin de olduğu 7-8 binada hasar meydana geldi. Sarsıntının şiddetiyle bazı evler ve marketlerdeki eşyaların yere düştüğü görüldü.

’20 KİŞİ YARALANDI’

Bolu Valisi Erkan Kılıç, Düzce merkezli depremin ardından kentte 20 kişinin yaralandığını bildirdi.

Deprem sonrasında İzzet Baysal Caddesi’nde toplanan vatandaşlara “geçmiş olsun” dileklerini ileten Bolu Valisi Erkan Kılıç, gazetecilere, Düzce’deki depremin Bolu’da da hissedildiğini söyledi.

Kılıç, “Vatandaşlarımızın bazıları dışarıya çıkmış. Çok şükür herhangi bir can kaybı yok. Bir kişi 3’üncü kattan atlama neticesinde yaralandı, Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi görüyor, hayati tehlikesi yok. Onun dışında ufak tefek panikle beraber 20 vatandaşımız yaralandı” diye konuştu.

Kılıç, bazı binalarda ufak tefek çatlakların olduğunu belirterek, “Daha çok sıva düşmesi. O tür bilgiler geldi. Çok ciddi değil. Tarama çalışmaları devam ediyor” dedi.

‘HERKES SOKAKLARA ÇIKTI’

Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, ilk anda yaptığı açıklamada, “Elektrikler kesik, şu ana kadar bize ulaşan bir yaralanma ve ölüm haberi yok” dedi.

Faruk Özlü, “Çok şiddetli hissettik. Herkes sokaklarda, insanların evlerin dışında, az önce artçı bir deprem daha oldu. Ekiplerimiz dışarıda, tespit çalışmaları yapılıyor. Elektrikler kesik, şu ana kadar bize ulaşan bir yaralanma ve ölüm haberi yok. Deprem yönetmeliklerini uyguladık. Türkiye genelinde yapılan tatbikat Düzce’de de uygulandı” açıklamasını yaptı.

NTV yayınına bağlanan DHA muhabiri Tezcan Solmaz da Düzce’de elektriklerin kesildiğini ve internet erişiminde sorunlar yaşandığını aktardı.

CAN KAYBI BİLGİSİ ULAŞMADI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 04.08’deki depremin sonrasında sosyal medyadan yaptığı paylaşımda herhangi bir can kaybı bilgisi ulaşmadığını belirtti.

Soylu, “Panik ile atlama dışında 112’ye henüz bilgi ulaşmamıştır” ifadelerini kullandı.

DÜZCE, BOLU, ZONGULDAK VE SAKARYA’DA EĞİTİME 1 GÜN ARA VERİLDİ

Düzce Valisi Cevdet Atay, tedbir amaçlı olarak kentte eğitime 1 gün ara verildiğini duyurdu.

Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım da şehirdeki tüm eğitim kurumlarında eğitim ve öğretime 1 gün ara verildiğini açıkladı.

Bolu Valiliği de 1 günlük eğitim tatilini sosyal medyadan duyurdu.

Öte yandan Zonguldak’ta da deprem nedeniyle eğitim öğretime bir gün ara verildi.