09.19.2024

İfade özgürlüğü raporu: Bir yılda 67 kişiye 299 yıl hapis cezası

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği, ağırlıklı olarak gazetecilerin yargılandığı, 11 aylık döneme ilişkin ifade özgürlüğü raporunu yayımladı. Raporda geçmiş döneme oranla hapis cezalarının ‘rekor’ derecede arttığına vurgu yapıldı.

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), 1 Eylül 2021- 20 Temmuz 2022 tarihleri arasındaki Dava İzleme raporunu yayımladı. Rapora göre ağırlıklı olarak gazetecilerin yargılandığı davalarda 299 yıl, 2 ay, 24 gün hapis cezası verildi.

MLSA bu döneme ilişkin değerlendirmesinde “Önceki raporlama dönemlerine göre bu dönemde karara bağlanan davalarda verilen hapis cezalarında radikal bir artış gözlemlendi. İfade özgürlüğü üzerindeki baskıyı ve mahkemelerin değişen siyasi konjonktür ile birlikte artan cezalandırma iradesini gösterir şekilde hak savunucusu Osman Kavala’ya verilen ağırlaştırılmış müebbet, gazeteci Rojhat Doğru’ya verilen müebbet hapis cezalarına ek olarak bu dönemde karara bağlanan 41 davada yargılanan 67 kişiye toplamda 299 yıl 2 ay 24 gün hapis cezası verildi” ifadelerini kullandı.