09.24.2024

Tutuklu yakınları abluka ve yasağı tanımadı

İstanbul’da tutuklu yakınları, polis ablukası ve yasak kararına rağmen Adalet Nöbeti tuttu. Polisler, 7 kişiyi gözaltına aldı.

Hasta ve infazı yakılan tutukluların serbest bırakılması için tutuklu yakınları tarafından başlatılan Adalet Nöbeti eylemi, İstanbul’da 38’inci haftasına girdi. Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’nde önünde gerçekleşen bu haftaki nöbet eylemine, Tekirdağ 2 No’lu F Tipi’nde hücrede tutulan ağır hasta tutuklu Erdal Özel’in ablası Kumri Akgül, Ümraniye L Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan ağır hasta tutuklu Selim Çiftçi’nin ablası Cemile Çiftçi, Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan Hatice Calıhan’ın annesi Zeynep Calıhan ile tutsak yakını Gülsüm Öztürk’ün yanı sıra yurttaşlar katıldı.

AİLELER KAYMAKAMLIĞIN KARARINI TANIMADI

Eylem öncesi adliye meydanı önünde bekleyen yüzlerce polis, tutuklu yakınlarının alana doğru gerçekleştirdiği yürüyüşü engellemek istedi. Yürüyüşü engellemeye çalışan polis, Kağıthane Kaymakamlığı’nın eylem ve etkinlik yasağını öne sürerken, aileler kararı dinlemedi. Tepkilerini yürüyüşe devam ederek gösteren tutuklu yakınlarından Kumri Akgül, 11 aydır sadece adalet talebinde bulundukları için gözaltına alındıklarını belirterek, “Bu devlete ‘artık yeter’ diyoruz. Cezaevlerinden hasta çocuklarımızın tabutları çıkmasın” dedi. Akgül, devletin hasta tutuklular için yapılan eylemlere ve sarf edilen sözlere tahammülünün olmadığını söyledi.

ABULKA İÇERİSİNDE İTİRZLAR YÜKSELDİ

Hak, hukuk ve adaletten başka bir şey istemediklerinin altını çizen tutuklu yakınları, kendilerine yönelik her hafta gerçekleştirilen polis baskısını kabul etmediklerini vurguladı. Tutuklu yakınlarının itirazlarını dile getirmesinden sonra polis, grubu ablukaya aldı. Abluka içerisinde bulunan tutuklu yakınları ve kendilerine destek veren yurttaşlar, zafer işareti yaparak, “Biji berxwedana zindana” ile “Hak, hukuk, adalet“ sloganları attı. Polis slogan atılması üzerine ablukadakileri gözaltı aracına bindirmeye çalıştı. Polisin müdahalesine rağmen slogan atmaya devam eden 4 tutuklu yakını gözaltına alındığı sırada Ömer Ertuğrul, Serhat Ertuğrul ve ismi öğrenilemeyen bir kişi de eyleme destek verdikleri gerekçesiyle gözaltına alındı.

Gözaltına alınan 7 kişi, Kağıthane İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.