09.20.2024

Sudan ordusu ile Hızlı Destek Güçleri arasında çatışma çıktı

Sudan’da ordu ve hızlı destek kuvvetleri arasında yaşanan gerilim çatışmaya dönüştü.

Sudan’ın başkenti Hartum’da bugün Sudan ordusu ile Hızlı Destek Güçleri arasında çıkan çatışmada yoğun silah sesleri duyuldu. Sudan ordusunun karargahı ve Hartum’un merkezindeki Savunma Bakanlığı çevresinde silah sesleri duyuldu.

Reuters muhabiri, farklı yerlerden yükselen dumanlar ve askerlerin sokaklarda olduğunu duyurdu. 

Hızlı Destek Kuvvetleri’nden yapılan açıklamada Sudan Ordusu’nda ağır kayıpların olduğu
Marawi havaalanı ve üssü bununla birlikte Hartum Uluslararası Havalimanı’nın da kontrolünü sağladıkları yer aldı. 

Ne Olmuştu?

Sudan’da yaşanan çatışma, ordu ile HDK arasında “askeri güvenlik reformu” üzerinde yaşanan bazı anlaşmazlığın ardından geldi.

Ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasındaki gerilim, Hızlı Destek Kuvvetleri birliklerinin bir kısmını kuzeydeki Maravi kentindeki bir askeri havaalanının yakınına taşımasının ardından tırmandı.

Bu tırmanışın ardından arabulucuların desteği ile yükselen tansiyonun dindirileceği belirtilmişti. Ancak, bu süreç gerçekleşmedi ve gerilim çatışmaya dönüştü.

Çatışmalara neden olan güvenlik reformu, HDK’nin tamamen orduya entegrasyonuyla tek bir ordunun olması ve bununla birlkikte ticari ve siyasi faaliyetleri bırakıp kışlaya çekilmesi gibi maddeleri içeriyor. Ülkede 2021’den bu yana asker ve sivil anlaşmazlığı devam ediyor. 

Sudan Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, HDK’nin mevcut yapısının değiştirilerek orduya katılması konusunda ısrarla açıklamalar yapmasıyla birlikte HDK Komutanı Orgeneral Muhammed Hamdan Dagalu da bu birlikteliğe karşı çıkmadıklarını fakat bunun tamamen sivil bir yönetimin çatısı altında oluşturulması gerekliliğine vurgu yapıyor.