09.19.2024

El Salvador’da 153 tutuklu cezaevlerinde öldü: İşkence, yetersiz beslenme…

El Salvador’da aralarında 4 kadının bulunduğu en az 153 tutuklunun hapishanelerde öldüğü saptandı. Mahkumların, ilaç ve gıdalardan kasten mahrum bırakıldığı belirtildi.

El Salvador’da Devlet Başkanı Nayib Bukele’nin çete bağlantılı cinayetlerin arttığı gerekçesiyle olağanüstü hal (OHAL) ilan etmesinden bu yana, en az 153 tutuklunun hapishanede öldüğü tespit edildi.

ABD-El Salvador merkezli Cristosal isimli insan hakları örgütü, El Salvador’da OHAL nedeniyle tutuklanarak hapishaneye gönderilen ve burada ölenlere ilişkin verilerin yer aldığı raporu yayımladı.

AA’nın aktardığına göre rapordaki verilerin, mezarlar ve adli tıp belgelerinin yanı sıra hapishanede ölen tutukluların aileleri ve tahliye edilen mahkumlardan elde edildiği belirtildi.

Bu kapsamda, aralarında 4 kadının bulunduğu en az 153 tutuklunun hapishanelerde öldüğü saptandı.

Raporda mahkumların işkence, ağır yaralanma, yetersiz beslenme ve ihtiyaç duydukları ilaç ve gıdalardan kasten mahrum bırakılarak hayatlarını kaybettikleri ifade edildi.

Bu tür ölümlerin hapishane yetkilileri ve gardiyanların dahli olmadan yaşanmayacağına dikkat çekilen raporda, hükümetin hapishanedeki ölümlere ilişkin resmi veri sağlamadığı kaydedildi.

Raporda, ölenlerin, gözaltına alındıkları suçlardan henüz hüküm giymediği vurgulandı.

Cristosal, El Salvador hükümetini OHAL kapsamında uygulanan tüm tedbirlere son vermeye çağırdı.

El Salvador’da 27 Mart’ta bir aylığına OHAL ilan edilmiş, daha sonra bu karar her ay yenilenmişti. Çete bağlantılı cinayetlerin artmasının ardından duyurulan OHAL kararıyla bazı anayasal hakların da askıya alınması insan hakları kuruluşlarının tepkisini çekmişti.

Çete üyesi olduğu belirtilen binlerce tutukluğunun, başken San Salvador’un 74 kilometre uzağındaki bir vadide yer alan 40 bin kişi kapasiteli cezaevine yerleştirildiği görüntüler eleştirilmişti. Cezaevine ilk olarak 2 bin çete mensubu getirildi. Hükümetin servis ettiği fotoğraflarda mahkumların üzerlerinde sadece beyaz şortlarla, yalın ayak hapishaneye girdiği görülüyordu.