09.20.2024

Almanya’da Hükümet Kalorifer Yasası Üzerinde Anlaşma Sağladı

Almanya’da SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan trafik lambası koalisyonu, kalorifer yasası noktasında anlaşmaya vardı.

Almanya’da yeni kalorifer yasası konusundaki anlaşmazlık haftalardır koalisyon hükümetini meşgul ederken, İmar Bakanlığı söz konusu anlaşmaya son noktanın konduğunu açıkladı.Yapılan açıklamaya göre, SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan trafik lambası koalisyonu, ısıtma planları noktasında anlaşmaya varıldı.

EYALET VE YEREL YÖNETİMLERE SORUMLULUK

Buna göre nüfusu 100 binin üzerindeki kentlerde bina ve konutlardaki son 3 yıldaki enerji tüketimi 2026 yılı sonuna kadar belirlenerek merkezi sisteme aktarılacak. Nüfusu 100 binin altında olan kentlerde ise bu süre 2028’e kadar uzatılacak. Bina, ev ve konut sahiplerinin yıllık enerji tüketimlerini yerel yönetimlere bildirme zorunluluğu olacak. Isı sistemiyle ilgili olarak öngörülen süre içinde bilgi vermeyen yerel yönetimler ile enerji şirketleri, 100 bin Euro ve üzerinde para cezasına çarptırılacak.

“MAKUL BİR SÜRE İÇİNDE GÖRÜŞÜLEBİLECEK”

Daha önce FDP liderliğindeki bakanlıklar yeni yasayla ilgili endişelerini dile getirmişti. Mevcut durumda İmar bakanlığı, tartışmalı yasayla da yakından bağlantılı olan bu taslağın artık “makul bir süre içinde görüşülebileceğini” söyledi.

2026 YILI SONUNA KADAR HAZIR OLMASI GEREKECEK

Yeni yasaya göre eyaletler ve belediyeler, önümüzdeki yıllarda ısıtma altyapılarını iklim dostu yeni sisteme geçireceklerine dair somut planlar sunmaları gerekiyor. Isıtma planlarının büyük şehirler için 2026 yılı sonuna kadar, daha küçük şehirler için ise 2028 yılına kadar hazır olması gerekecek.

BELEDİYELERİN ISI PLANLARI VATANDAŞLAR İÇİN ÖNEM TEŞKİL EDİYOR

Belediyelerin ısı planlarının vatandaşlar için de önemli bir rehber olacağı ifade ediliyor. Buna göre vatandaşlar evlerinin yakınında bir bölgesel/yerel ısıtma ağına bağlanıp bağlanmayacağını veya eski ısıtma sistemini bir ısı pompası ile değiştirmek zorunda olup olmadığını öğrenebilecek.