09.19.2024

Ekmek krizi Sisi’nin meşruiyet tartışmalarını alevlendirdi

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana buğday fiyatlarındaki küresel artış Mısır’ı da etkiledi. Ekmek sübvansiyonları, Sisi hükümetinin meşruiyeti hakkındaki tartışmaları yeniden alevlendirdi.

Ortadoğu tarihçisi Aaron Rock Singer, kaleme aldığı “Mısır’da Ekmek: Politika, Toplumsal Huzursuzluk ve Devlet İstikrarı” makalesinde 3 Mayıs’ta Mısır hükümetinin sübvansiyonlu ekmek fiyatını artırma planlarına dair söylentileri yalanlasa da ekmek sübvansiyonlarının Sisi hükümetinin meşruiyeti hakkındaki tartışmaların fitilini tekrardan ateşlediğini belirtti.

Yazara göre, Mısırlıların çoğu için temel kalori kaynağı ekmektir. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, dünya çapında buğday fiyatlarının fırlamasına neden oldu. Bu sorunun Mısır’daki siyasi, ekonomik ve sosyal istikrarı nasıl etkilediğini anlamak, politika yapıcılar ve analistler için daha acil bir konu haline geliyor. 

Mısır medyasında yapılan araştırmalar, Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi’nin baskı aygıtının, devletin vatandaşlarının ihtiyaçlarını karşılamadaki başarısızlığını gizleyemeyeceğinin anlaşılması da dahil olmak üzere, bazı şaşırtıcı yanıtlar sunuyor.

Sisi baskı altında

Görünürde Sisi, Mısır siyasetini ve toplumunu demir yumrukla kontrol ediyor gibi görünüyor. 2013’ten beri sendikaları dağıtmaya, yasadışı Müslüman Kardeşler’i kesin olarak ortadan kaldırmaya ve meşru hükümdar olarak kendisini desteklemek için Selefi İslamcı grupları işe almaya çalışıyor. Kendisini 21. yüzyılın Cemal Abdül Nasır’ı olarak tasvir etmeye çalışırken, Kahire’nin varoşlarında yeni bir başkanlık sarayı ve bakanlık kompleksleriyle birlikte milyarlarca dolarlık yeni bir sermayeyi içeren Mısır Vizyonu 2030 girişimini başlattı.

Ancak Sisi, sıkı kontrolüne rağmen Mısır’ın nüfus artışı, artan ulusal borç ve düşen para birimi nedeniyle ciddi bir baskı altında. Hükümet, Mısır’ın 100 milyonluk nüfusunun yaklaşık yüzde 80’ine sübvansiyonlu ekmek sağlıyor. Ancak Ukrayna savaşı sırasında gerekli buğdayı satın alma maliyeti yaklaşık yüzde 40 arttı. Buna yanıt olarak hükümet, Mısırlıların alabileceği sübvansiyonlu gıda miktarını azaltırken, gıda sübvansiyonlarına yönelik planlı harcamalarını 2023/24 mali yılı için yüzde 20 artırdı. Bu bariz kopukluk, Mısır’ın ekonomik sorunlarının ciddiyetini yansıtıyor. Bununla birlikte, yoğunluğunun kökleri, artan ekonomik sorunların bir sonucu olarak ortaya çıkan, devletin verimliliğine ve meşruiyetine yönelik açık ve zımni eleştirilerden kaynaklandığından, mevcut iç krizin yalnızca bir ekonomik memnuniyetsizlik meselesi olduğunu varsaymak yanlış olur.

Siyaset değilse ekmek günün sözüydü

Bir sübvansiyon veya yardım sistemini sürdürme mücadelesi yeni bir şey değil. Özellikle, Sedat hükümeti 1977’de Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu ile borç azaltma müzakerelerinin bir parçası olarak ekmek sübvansiyonlarını kesmeye karar verdiğinde, yaygın protestolar patlak verdi. Gösteriler ekmeğin fiyatıyla yakından bağlantılı olsa da, Nasır döneminde kurulan 1952 sonrası toplumsal sözleşmenin vaatleri ile gerçekleri arasındaki genişleyen uçurumu da yansıtıyordu. Bugün, gıdayla ilgili tartışmalar, devletin başarısızlıklarına ilişkin kamuoyu algısının ayna görüntüsü olmaya devam ediyor.

Politika önerileri

On yıl önce Arap Baharı hareketini ateşleyen yaygın hoşnutsuzluğun işaretleri Mısır’da yeniden ortaya çıkıyor. Mevcut ekonomik koşullar, Sisi hükümetinin meşruiyetini ve istikrarını tehdit ederek, pek çok kişinin ufukta bir “açlık devrimi” olup olmadığını merak etmesine yol açıyor. 2010-2011’de Tunus’taki huzursuzluğun bölgenin geri kalanına yayılması gibi , Mısır’daki mevcut huzursuzluğun da ülke dışına sıçraması kuvvetle muhtemeldir.

Anarşik çöküşü önlemek için ABD, Mısır’ın sosyal sözleşmesinin istikrara kavuşturulmasına katkıda bulunabilir. En acil politika sorunu, son IMF programında ana hatları çizilen reformları uygulaması için Kahire üzerindeki baskıyı sürdürürken ekmek fiyatını düşürmektir. Buna göre, Washington’daki ve Uluslararası Para Fonu’ndaki yetkililer, Mısırlıların maliyetlerini düşürmenin yollarını bulmanın yanı sıra ucuz (yani sübvansiyonlu) ekmeğin alternatif gıda maddelerinin üretiminde neden olabileceği israfı ve aksamaları sınırlamak için Sisi hükümeti ile birlikte çalışmalıdır. Hükümet ve sosyal istikrarı desteklemede başka hiçbir önlem eşit derecede etkili olamaz. ABD’nin Sisi hükümetinin insan hakları siciline ilişkin endişeleri göz ardı edilmemeliyse de, en acil mesele, insanların çektiği acıları şiddetlendiren bir bozulmanın önlenmesidir.

Elbette ekmek fiyatını en iyi nasıl düşük tutacağımız sorusu karmaşıktır ve kolay cevapları yoktur. Acil sorun üç ana alternatifle çözülebilir: ilgili kıtlık riskleriyle birlikte fiyat kontrolleri, Mısır hükümetine doğrudan mali destek, eşlik eden yolsuzluk riskleri veya Ukrayna’dan buğday sevkiyatlarının sübvanse edilmesi (bunun ek etkisi olabilir) savaş) veya Birleşik Devletler’den (Amerikalı çiftçilerin yararına olabilir) veya başka yerlerden. Her yaklaşımın kendi siyasi ve ekonomik maliyeti vardır, ancak giderek daha acil hale gelen durum göz önüne alındığında, en basit yanıt, Kahire’ye para göndermek, bir patlamayı önlemenin tek yolu olabilir. Ancak uzun vadede, Mısır büyük ekonomik reformlar uygulamadığı takdirde bir sonraki ekmek krizi baş gösterecek.