09.19.2024

Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu arasında ipler koptu mu?

‘Ekrem İmamoğlu ile Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki ipler koptu’

Gazeteci Sedat Bozkurt, Ekrem İmamoğlu’nun Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştüğü buluşmada partideki değişim arzusunu dile getirdiğini ve sonrasında iplerin koptuğunu belirtti.

CHP’de yaklaşan yerel seçimler ve kurultay öncesi Kemal Kılıçdaroğlu’nun partideki geleceği yüksek sesle konuşuluyor. Gazeteci Sedat Bozkurt, son günlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasında yaşananlar ve CHP’de neler olacağını aktardı. Bozkurt sözlerinde şu ifadeleri kullandı:Şu aşamada herkesin bildiği Kemal Kılıçdaroğlu ile Ekrem İmamoğlu arasında iplerin koptuğu… Ekrem İmamoğlu, kendisine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı tebliğ edilirken CHP’de değişim arzusunu dile getirmiş.

‘CHP’deki sorun kronik’

CHP’deki sıkıntıyı sadece bugün üzerinden aramamak, öncesine bakmak lazım. CHP’de teşhis yapılıyor fakat yanlış tedavi uygulanıyor. Bu hatalar sonrası iş otopsiye gelecek. Deniz Baykal’ın her kongresi de böyleydi. Ricky Martin sahneye iner, yeni sol denirdi. Baykal, dar bir çevrede yönetiyordu. Kendi partisi gibi hareket ediyordu.Kemal Kılıçdaroğlu, yanındakilerle irtibat ediyor, onları dinliyor. Peki ikna ediliyor mu? En son yanında kim varsa onun tarafından ikna ediliyor. Çok kolektif bir yönetim anlayışı yok CHP’de.

Seçimi kaybedebileceklerine dair bir senaryo üzerine belli ki hiç çalışmamışlar. Seçimin ertesi günü 25 milyon oy verene ulaşmak ve yalnız olmadıklarını göstermesi için Türkiye turuna çıkması lazımdı. Şu an o seçmen bunalımda. Eğer Cumhur İttifakı kaybetseydi, Erdoğan balkon konuşmasını yapar ertesi gün de bu tura çıkardı. “Moralinizi bozmayın bunları yerel seçimde yeneceğiz, bir seneye de sandık yeniden karşınıza gelecek” derdi. Bunu Millet İttifakı yapamadı.

‘Yerel seçim için gereken ittifakı Kılıçdaroğlu yaratabilir’

Herkes Erdoğan’ın seçimi kaybetmesi halinde kaçacağı senaryosu ise akla mantığa uygun değildi. 7 Haziran seçimini kaybettiklerinde oğlunun aklına İtalya’da master yapmak geldi. Şimdi giden kimse var mı? Kendisinin zenginleştirdiği bürokratlar iş adamlarından giden var mıydı? CHP bunu okuyamadı. Kemal Kılıçdaroğlu bunun sorumluluğunu aldı.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun sırtında bir sorumluluk var. Bir önceki yerel seçimlerin kendisinin programı sayesinde kazanıldığını göstermesi lazım. İttifakı yeniden oluşturması lazım. İyi Parti şu an nazlanıyor gibi. İyi Parti’nin bu tavrına 2018’den beri aşinayız. İyi Parti ve CHP yeniden bir ittifak oluşturacaktır. Kemal Kılıçdaroğlu’nun kafasında bu var. Muhafazakarlar bir ittifak modeli oluşturacaktır.’Olası kayıpta muhalif seçmen bunu faturalandırır’HDP siyasetinin oluşturacağı bir ittifak modelinin de ortaya çıkması lazım. Ama örneğin İstanbul’da muhafazakar kanadın çıkaracağı aday Millet İttifakı için yarar sağlar ama HDP’nin çıkaracağı aday sağlamaz. O yüzden bu 3’lü ittifakı yönetebilecek birisi lazım. CHP’de bunu yaratacak Kemal Kılıçdaroğlu’ndan başka kimse yok. Eğer İmamoğlu hedefini CHP Genel Merkezi’ne çevirirse, belediye başkanlığı koltuğu için yine bir aday gösterilir. Ama kaybedilirse fatura İmamoğlu’nun önüne konur. Bu ittifak modeli çalışmazsa yine İmamoğlu faturalandırılır.Muhalif %52’nin tahammülü kalmadı. Meral Akşener’in masadan kalkınca başına gelenler, 29 Mayıs sabahı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başına gelenler ortada.’Kılıçdaroğlu kurultayı yine kazanabilir’Tüm bu nedenlerle, Kemal Kılıçdaroğlu Kurultay’a kadar genel başkanlığı bırakmayacak. Kurultayı ne zaman toplarsa genel başkan olacak. Parti meclisi bir şekilde oluşacak. Oluşacak parti meclisinde blok listeyle gitmezse, çarşaf listeyle giderse tahminen yarısı kendi listesinin dışındaki isimlerden oluşacak. CHP’li delegelerin onayıyla bu isimler oraya geleceği için CHP açısından karşılığı olan isimlerden oluşacaktır.

Onlarla bir siyaset kurgulayıp yerel siyaseti geçirecektir. Yerel seçimde başarı alırsanız, erken seçim için sıkıştırabilirsiniz.Ekrem İmamoğlu da Kemal Kılıçdaroğlu gibi değişimden bahsediyor fakat bir model koymuyor. SHP-CHP geriliminde de tanıktık. SHP’nin programı vardı ama Baykalcıların tek bir talebi vardı: “Baykal Genel Başkan olsun.” Tamam peki olsun ama olunca ne olacağı belirsizdi. Sonunda %9’a kadar düşen bir CHP ortaya çıkmıştı.3 seçim kaybetti deniyor.3 seçim Erdoğan kazandı. Önce teşhisi doğru koymak lazım. Tüm bunları alt alta sıralayınca benim izlenimim Kemal Kılıçdaroğlu kalır. Kemal Kılıçdaroğlu’nun kalmasının yaklaşan dönemde ittifakları bir araya getirme noktasında avantajları da var.