09.19.2024

84 yaşındaki ağır hasta tutuklu Özkan yine tahliye edilmedi

27 yıldır cezaevinde tutuklu bulunan 84 yaşındaki ağır hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan hakkında yeni düzenlenen sağlık raporunda ceza infazının ertelenmesi istenmesine rağmen tahliye talebi reddedildi

84 yaşındaki ağır hasta tutuklu Özkan yine tahliye edilmedi
Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 1993’te Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın öldürülmesiyle ilişkilendirilen hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan’ın yeniden yargılanma kapsamındaki davasının 30’uncu duruşması Adana 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Özkan tutuklu bulunduğu Diyarbakır 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi’nde (SEGBİS) yaşanan sorun nedeniyle duruşmaya katılamadı. Duruşma salonunda Özkan’ın oğlu Ahmet Özkan, İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi avukatlarından Yasemin Dora Şeker, Yakup Ataş, Cahit Atak ve Tugay Bek hazır bulundu.

Savcı, Özkan’ın infaz halinin devamına karar verilmesini talep etti.

Duruşmada yaşananlar:

Avukatlardan Yasemin Dora Şeker, İzmir 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin Lice davasının gerekçeli kararına değinerek, “Suça ve davaya konu edilen Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın ölümü ile sonuçlanan 22 Ekim 1993 tarihinde Diyarbakır ili Lice ilçesinde meydana gelen olaylarda hiç bir surette dosyamız sanığı Mehmet Emin Özkan veya başkaca köylülerin veya yasadışı silahlı örgüt elemanlarının 2 gün süren olaylardan önce, olaylar sırasında veya olaylardan sonra görüldüğüne ve olayları gerçekleştirdiğine dair bilgi bulunmamaktadır. Aksine Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın öldürülmesi ile ilgili İzmir 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden dosyada yargılanan sanıklar tarafından organize bir suikast sonucu hayatını kaybettiğine dair değerlendirme ve kabul ediş mevcuttur” diye konuştu.

Yıllarca müvekkilin yargılaması tutuklu olarak yapıldığını, kararın kesinleşmesi üzerine tutukluluk hali hükümlü sıfatına dönüştüğü, ancak yeniden yargılama kararı ile kovuşturma kaldığı yerden devam ettiği için delil araştırması başladığından artık tutukluluk sıfatı aldığını ifade eden Şeker, savunmasında şunların kaydetti: “İlk bakışta bu durum kanuni gibi görünse de artık yeniden yargılama kararı ile tutuklu olan sanığa hükümlü muamelesi yapılması, infazına ara verilmemesi kanuni ve hakkaniyetli olmaktan çıkmıştır. Öncelikle kanuni zorunluluk sebebiyle müvekkilin tahliyesine karar verilmesini talep ediyoruz.”

Öte yandan ağır hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan’a dair hazırlanan son hastane raporunda, tutukluluğun ‘hayati tehlike oluşturduğu için ceza infazının ertelenmesi’ istenmişti.