09.20.2024

Fransa’da Tansiyon Giderek Yükseliyor

Fransa’da valiliklere ülke genelinde 21.00’den sonra otobüs ve tramvay seferlerini iptal etme talimatı verildi.

Fransa genelinde toplu taşıma iptal: Fransa sokaklarında tansiyon daha da yükseliyor

Fransa’nın başkenti Paris’te polis şiddetine kurban giden 17 yaşındaki bir gencin ölümünün ardından sıçrayan protestolar dördüncü gününde de devam ediyor. Dört kentte 3 Temmuz’a kadar sokağa çıkma yasağı ilan edilirken, bir belediye binası ateşe verildi, araçlar kundaklandı ve dükkanlar yağmalandı. Valiliklere ülke genelinde otobüs ve tramvay seferlerini iptal etme talimatı iletildi.

Sokak olaylarının dinmemesi üzerine sert önlemler almaya başlayan Fransız yetkililer, valiliklere ülke genelinde saat 21.00’den sonra otobüs ve tramvay seferlerini iptal etme talimatı verdi.

Paris’te 17 yaşında Afrika kökenli Nael M. isimli genç sürücünün polisin dur ihtarına uymamasının ardından öldürülmesiyle başlayan protestolar dördüncü gününe girerken, Fransa İçişleri Bakanı Darmanin dün yaptığı açıklamada, gösteriler nedeniyle Fransa genelinde 40 bin polisi görevlendireceğini duyurdu.

Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron, ülkede sokakların savaş alanına döndüğü olaylarla ilgili sosyal medyanın şiddeti körüklediğini belirterek “hassas içeriklerin” kaldırılmasını istedi. Fransız lider, polisin bir genci vurmasıyla başlayan ve şiddetlenen sokak olaylarını yatıştırmak için ebeveynlerden gençleri evde tutmalarını istedi.

Araçlar, kamu binaları ve dükkanlar ateşe verilirken, bazı mağazalar yağmalandı. Polis yetkilileri, şu ana kadar 875 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise, 249 polis ve jandarmanın yaralandığı belirtildi. Fransız basınındaki habere göre, Venissieux kentinde bir tramvay ve Nael’in hayatını kaybettiği Nanterre kentinde bir banka ateşe verildi.

Farklı kentlerde araç, kamu eşyaları ve çöp bidonlarını ateşe veren eylemciler polise havai fişek fırlattı. Marsilya, Paris ve Lille kentlerinde mağazalar yağmalandı. Bordo ve Lille kentlerindeki olaylara müdahale etmek için özellikle terör ve organize suçlara karşı mücadele eden RAID ismi verilen özel polis timi görevlendirildi.

Sokağa çıkma yasağı getirilen Clamart kentine ek olarak, Neuilly-sur-Marne, Savigny-le-Temple ve Compiegne kentlerinde de gece saatlerinde sokağa çıkmak yasaklandı. Nanterre, Marsilya, Nosiy-le-Sec kentleri başta olmak üzere sokaklarda başlayan protestolar ülke genelinde sürüyor. Son duruma ilişkin açıklama yapan Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, sokaklardaki protestolara ilişkin ülkede düzenin sağlanması için OHAL dahil tüm ihtimallerin masada olduğunu belirtti.

Olayların sıçradığı Belçika başkenti Brüksel’de, Fransa’daki protestolara destek eylemlerinde 64 kişi gözaltına alındı. Yerel saatle 22.00 civarında gençlerden oluşan bir grup, Anneessens semtinde toplanarak kaldırım taşlarını sökmüş, otobüs duraklarındaki camları kırıp, bazı araçları ateşe vermişti. Öte yandan, Nael’i öldüren 38 yaşındaki polisin avukatı Laurent-Franck Lienard, müvekkili hakkındaki tutuklama kararına itiraz edeceğini belirtti