09.19.2024

Mısır, Afrika Birliği’nin 5’inci koordinasyon toplantısına katılacak

Toplantı pazar günü, Sisi’nin katılımıyla Nairobi’de düzenlenecek.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi yarın Kenya’nın başkenti Nairobi’de Afrika liderleri ve hükümet başkanlarının iştirakiyle düzenlenen Afrika Birliği ve Afrika Ekonomik gruplarının 5’inci koordinasyon toplantısına katılacak.

Sisi toplantıda, Mısır’ın önümüzdeki iki yıl içinde Afrika Kalkınma Ajansı (NEPAD) devlet ve hükümet başkanları yönlendirme komitesi başkanlığında planlarını gözden geçirecek. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Sisi, Birleşmiş Milletler İklim Konferansı (COP27) mevcut başkanı sıfatıyla, Afrika Kıtası’nda iklim değişikliğinin etkileriyle ilgili bir konuşma yapacak. Sisi, Mısır’ın iklim değişikliğinin sonuçlarından en çok etkilenen Afrika ülkelerine destek sağlamak için gelişmiş ülkelerden ve uluslararası finans kurumlarından finansman sağlama çabalarını gündeme getirecek.

Sisi ayrıca toplantıya katılan liderler ve hükümet başkanlarıyla Kıta ülkelerinin ticaret entegrasyonu çalışma programında kaydedilen ilerlemeyi, bu entegrasyonu geliştirmenin yollarını ve hareket özgürlüğünü artırmaya ilişkin adımlara ilişkin de açıklamalarda bulunacak.

Mısır Ajansı dün, koordinasyon toplantısına katılanların Afrika kıtasında ticaret, tarım, iş ve beceri alışverişini hızlandırmak için bir Afrika ortak pazarının kurulmasını tartışacağını belirten Afrika Birliği’nin açıklamasını aktardı. Toplantıda ayrıca Afrika Kıtası Serbest Ticaret Anlaşması’na (AFAM) üye devletler arasındaki ticaret entegrasyon çabalarını hızlandırma çabaları da ele alınacak.

Koordinasyon toplantısının çalışma programı ayrıca Afrika Birliği’nin finansmanının yollarını (Gündem 2063), Afrika Kıtası’nın ekonomik toparlanmasına odaklanmayı, tarım, altyapı, borç, iklim değişikliği, güvenlik, enerji ve sağlık alanlarındaki zorlukları ele almak için girişimleri uygulamayı da kapsıyor.