09.19.2024

Wagner’in yeni lideri belli oldu: Putin’in bir numaralı ismi

Wagner lideri Yevgeniy Prigojin’in ölümünden sonra paralı asker grubunun başına kimin geçeceği merak edilmeye başlanmıştı. Rus yakın kaynakları Wagnerin başına geçecek ismin Putin’in 1 numarası olduğu belirtilen Andrey Troşev’in olduğu belirtiliyor.

Rusya’da Putin’e karşı kalkışma girişiminde bulunan ve başarısız olan paralı asker şirketi Wagner’in kurucularından Yevgeniy Prigojin’in Rusya’da özel jet uçağının düşmesi sonucu hayatını kaybettiği duyurulmuştu. Rusya Acil Durum Bakanlığı ve Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı’nın resmi devlet haber ajansı TASS’a aktardıkları bilgiye göre Moskova’dan St. Petersburg’a giden özel uçak Tver bölgesinde yere çakıldığı belirtildi.

ABD BAŞKANININ AÇIKLAMASI DİKKAT ÇEKTİ


Konuyla ilgili ABD Başkanı Joe Biden gazetecilerin sorularını yanıtlayarak “şaşırmadım” ifadesini kullandı. Wagner’in liderliğine geçmeden önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “şef aşçısı” olarak mesleğe başlayan Prigojin dünyanın birçok yerinde faaliyet yürüten ve son zamanlarda Afrika’daki isyanlara verdiği destekle gündeme gelen Wagner’in üç kurucu liderinden birisi konumundaydı.

KALKIŞMA GİRİŞİMİNDE BULUNDU

Prigojin, Rusya- Ukrayna Savaşı’nda Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu’yu farklı nedenlerle sık sık eleştirmiş, tehdit etmiş ve Putin’den iki ismi görevden çekmesini istemişti. Rusya Genelkurmayı’nın Wagner askerlerini ordu ile sözleşme yapmalarını zorlamasının ardından 24 Haziran’da Gerasimov ve Şoygu’ya karşı kalkışma girişiminde bulunan Wagner birlikleri Ukrayna’dan Moskova’nın sınırına kadar ilerlemişler ancak ordunun geri kalan tüm birimleri şehrin girişlerini kapayınca ayaklanmanın “Putin’e karşı olmadığını” ilan edip geri çekilmişlerdi. Prigojin en son geçen günlerde Afrika’da ortaya çıkarak Wagner’in Afrika’da da askeri olarak büyüyeceğini ima etmişti.

WAGNER’DE LİDERLİK SAVAŞI BAŞLADI

Kalkışma girişiminin ardından Prigojin, Belarus’a gönderilmişti. Küresel istihbarat siteleri Wagner içinde Prigojin, Ukrayna’daki askeri kanadın lideri olan Dmytro Utkin ve askeri şirketin istihbarat ve devlet katmanlarıyla olan ilişkisini sağlayan, Putin’e en yakın isim olan Andrey Troşev arasında liderlik savaşının başladığını da delilleriyle göstermişlerdi.

GERİYE TEK LİDER KALDI

Rusya’da meydana gelen uçak kazasında hayatını kaybedenler arasında Dmytro Utkin’in de bulunduğu söyleniyor. Utkin sadece Wagner içinde değil Rusya ordusunun sağ kanadı içinde de en etkili liderlerden birisiydi. Paralı şirket ismini Utkin’in orduda görev yaparken kullandığı “Wagner” kod adından almaktaydı. “Kuralsız”, “Nazi sempatizanı” ve “savaş suçlusu”. olarak tanınan Utkin’in de şüpheli kazada ölmesinin ardından Wagner’de tek lider kaldığı da belirtiliyor.

WAGNER’İ SURİYE’DE KURAN TROŞEV

Wagner’in St. Petersburg’daki yönetim kadrosunun da başında olan tek lider durumundaki 61 yaşındaki Andrey Troşev ülkesinde son derece iyi bilinen eski bir komutan. Albay rütbesiyle ordudan emekli olan Troşev daha önce KGB’de üst seviye görevli olarak çalıştı. Afganistan ve Çeçenistan savaşlarında komutan olarak görev yapan Troşev Wagner’in Suriye iç savaşındaki kuruluşunu da gerçekleştiren isim olarak biliniyor.

EN ÇOK YAPTIRIM UYGULANAN İSİM

Troşev aynı zamanda Batı ülkeleri tarafından kendisine en çok yaptırım uygulanan isim konumunda. Troşev’in cephede ise “korkutucu bir karakter” olduğu ifade ediliyor. Ukrayna’dan ayrılarak kurulan ayrılıkçı Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin eski Savunma Bakanı İgor Girkin geçen ay Evgeni Prigojin aracılığıyla “cephede Troşev ile tanıştıklarını” açıklamıştı. Girkin, Troşev’in karakteri ve yöntemlerinin “kendisini korkuttuğu için” bir daha görüşmediklerini de belirtmişti. Troşev’in geçmişten gelen askeri kariyeri ve yönetim kadrolarındaki itibarı dolayısıyla Wagner içinde hem Kremlin hem de Rusya Genelkurmay Başkanlığı tarafından desteklenen tek isim olduğu da geçen ay uluslararası basın tarafından dile getirilmişti.