09.19.2024

Estonya Başbakanı Kallas’ın, Rusya ile iş yapan eşi yüzünden istifası isteniyor

Estonya Başbakanı, eşinin Rusya’daki faaliyetlerini sürdüren bir lojistik şirketinde yatırımcı olarak hisse sahibi olması yüzünden muhalefet ve medyanın eleştiri oklarının hedefinde

Estonya’da muhalefet partileri, eşi Arvo Hallik’in Rusya ile ticari faaliyetleri yüzünden Başbakan Kaja Kallas’ın istifasını istiyor.

Metaprint CEO’su ve Stark Logistik’in ana hissedarı Martti Lemendik, ERR’ye yaptığı açıklamada Moskova’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana şirketin Rusya’daki faaliyetlerinden 30 milyon dolar kazandığını kabul etti. Anketlere göre seçmen de hükümetin istifasını istiyor. Bu arada ülkede düzenlenen iki anket sonucu seçmenlerin yüzde 57’si Kallas’ın istifa etmesi yönünde görüş belirtti. Başbakan Kallas’ın üyesi olduğu Reform Partisi ve Sosyal Demokrat Parti ve Estonya200 adlı siyasi oluşum üçlü koalisyon ortakları olarak geçen yıl temmuz ayından bu yana ülkeyi yönetiyor. AB istatistik kurumu Eurostat’a göre Estonya’nın yüzde 22 olan enflasyon oranı 19 üyeli Euro bölgesinin en yükseği olma özelliğine sahip. Yüksek enerji fiyatları, 1,3 milyon nüfuslu Baltık ülkesinde enflasyonun başlıca nedenlerinden biri.