09.19.2024

Hulusi Akar: İncirlik’i boşaltırsak ne olacak?

AKPartili Hulusi Akar: İncirlik’i boşaltırsak ne olacak? Sonra ‘Neden Yunanistan’a, Dedeağaç’a, Girit’e gitti’ diye eleştiriyorsunuz. Ayrıca bizim ABD ile ilişkilerimiz, anlaşmalarımız var.”

Meclis Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kayseri Milletvekili Hulusi Akar, Irak ve Suriye’ye asker gönderme tezkeresinin süresinin uzatılmasına ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlayarak önemli değerlendirmelerde bulundu. Dünyanın 2013-2014 yıllarında DEAŞ terörü yüzünden ayağa kalktığını hatırlatan Akar, DEAŞ’la mücadele için BM’nin uluslararası komisyon kurma kararı aldığını söyledi. Türkiye ile birlikte 80 ülke ve NATO ile Arap Ligi’nin de aralarında bulunduğu 5 uluslararası kuruluşun bu koalisyona katıldığını anımsatan Akar, koalisyona üye ülkelerin; personel, malzeme, silah, araç, hava üssü, limanlar ve hava sahaları gibi alanların kullanımında iş birliği yaptığına işaret etti.

Kamuoyunu yanlış bilgilendiriyorlar

“Bu koalisyondan dolayı bazı ülkeler İncirlik’te yakıt ikmali yaptılar” ifadelerini kullanan Akar,  İskenderun Limanı’nın yine lojistik ve insani yardım noktasında değerlendirildiğini belirtti. Bu tür uygulamalarda Türkiye’nin izin ve kontrolü altında olduğunu söyleyen Akar, 2019 yılından sonra bunların da artık yapılmadığını vurguladı. Tamamen teknik bir durumun söz konusu olduğuna dikkat çeken Akar, daha önce kabul edilen ve ‘evet’ oyu verilen tezkerenin aynısını getirdiklerini anlattı. Hiçbir değişiklik olmadığının altını çizen Akar, bu tutumunun nedeninin, eğer bilgi eksikliği yoksa bir fitne fesatlık söz konusu olduğunu belirtti. “HDP kendisini zaten şartlandırmış ve tezkereye karşı çıkıyor ama CHP’de büyükelçilik yapmış biri çıkıp yabancı askerlerin Türkiye’ye gelmesinden bahsediyor” diyen Akar, bu iddiaların gerçekle hiç alakası olmadığını kaydetti. Akar, “Kamuoyunu yanlış bilgilendiriyorlar” şeklinde konuştu.

9 bin 500 kişiyi kendi ülkeleri itiraz etmelerine rağmen gönderdik

CHP’nin, tezkereden “yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunması” ifadesinin çıkartılması talebini de değerlendiren Akar, tezkereden bu ifadeyi çıkardıklarında başka sorunlarla karşılaşacaklarını aktardı. Böyle bir adım atıldığında koalisyondan çıkmış olunacağını anlatan Akar, bunun da DEAŞ’la mücadeleden ayrılmak anlamına geleceğini söyledi. “Biz 4 bin 500 DEAŞ üyesini etkisiz hale getirdik” diyen Akar, DEAŞ şüphesi nedeniyle 100 bin kişinin Türkiye’ye girmesinin engellediklerini aktardı. Bunlardan 9 bin 500 kişiyi kendi ülkeleri itiraz etmelerine rağmen gönderdiklerine dikkat çeken Akar, “Bunu yapan bir Türkiye hakkında bile DEAŞ ile ilgili asılsız iddialar ortaya atılırken bir de kalkıp bu koalisyondan ayrılırsak ne olur? Bunu bir düşünsünler. Hem DEAŞ ile mücadele edeceksin hem de koalisyona üye ülkelerin askerlerine müsaade etmeyeceksin. Böyle bir şey olur mu? Yakıt ikmali veya buna benzer teknik nedenlerle gemi, uçak, helikopter gelebilir ve asla askerlerin gelip yerleşmesi gibi bir durum söz konusu değil” ifadelerini kullandı.

İncirlik Üssü’nün boşaltılmasına dönük bazı çevrelerden yapılan eleştirileri anımsatan Akar, bazen ‘neden İncirlik’i boşaltmıyorsunuz?’ diye eleştiriler yapıldığını hatırlattı. “Boşaltırsak ne olacak? Sonra ‘neden Amerikan üsleri Yunanistan’a, Dedeağaç’a, Girit’e gitti?’ diye eleştiriyorsunuz” ifadelerini kullanan Akar, ayrıca bizim ABD ile ilişkilerimiz ve anlaşmalarımız olduğunu belirtti. “İncirlik tamamen Türkiye Cumhuriyeti’nin mülkünde olan bir yer” diyen Akar, Türk devletinin bayrağının orada dalgalandığına dikkat çekti. Bütün faaliyetler üs komutanının emir ve bilgisi dahilinde yapıldığını kaydeden Akar, “İncirlik Üssü’nün komutanı da bir Türk subayıdır. Ayrıca bizim de uluslararası anlaşmalar çerçevesinde yabancı ülkelerde askerlerimiz var” dedi.

Başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletinin artık gerçekleşmesi lazım

İsrail’in Gazze’deki saldırıları konusuna da değinen Akar, İsrail’in evrensel değerleri çiğneyerek fosfor bombası dahil savaş hukukuna aykırı eylemlerini de şiddetle lanetlediklerini ifade etti. Dünya nüfusunun yüzde 75’ine tekabül eden toplam 137 ülkenin tanıdığı Filistin için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararının ve Oslo Mutabakatı gibi çeşitli toplantılarda verilen taahhütlerin bir an önce yerine getirilmesini beklediklerini vurgulayan Akar, “Başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletinin artık gerçekleşmesi lazım. Bölgeye barış, huzur ve istikrar ancak bu şekilde gelebilir” şeklinde konuştu.