09.19.2024

Uluslararası Af Örgütü: İsrail Savaş Suçlusu

Af Örgütü’nden Gazze’deki yarı çıplak alıkoymalarla ilgili açıklama: İsrail savaş suçlusu

İşgalci İsrail’in Gazze’de onlarca Filistinli erkeği yarı çıplak halde soyarak kamyonlara yüklemesi büyük tepkilere neden olmuştu. Uluslararası Af Örgütü, söz konusu görüntülere ilişkin yaptığı açıklamada “Savaş ortamında ve işgalde işlenen insanlık dışı muamele, işkence, zorla kaybetme uygulamaları ve insan onuruna yönelik saldırılar savaş suçudur.” denildi.

7 Ekim’den bu yana Gazze’ye bombalar yağdıran işgalci İsrail ordusu, onlarca Filistinli erkeği ters kelepçeli, gözleri bağlı, yarı çıplak şekilde alıkoymuştu. Dünyayı sarsan o görüntüleri Uluslararası Af Örgütü savaş suçu olarak niteledi. Gözaltına alınan kişilerin akıbetinin bilinmemesinin derin kaygıya neden olduğunu belirten Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Direktörü Heba Morayef, ” İşgalci İsrail, zorla kaybedilen al-Waheidi ve Abdelwahed dahil 7 Ekim’den bu yana alıkonulan herkesin akıbetini ve nerede olduğunu açıklamalı. İşgalci İsrail güçleri, alıkoyma gerekçelerini sunmalı ve özellikle birbirleriyle ve dünyayla iletişim kurması engellenen Filistinlilere, alıkonulan yakınlarıyla ilgili bilgi vermeli.” açıklamasında bulundu.

“KEYFİ ŞEKİLDE GÖZALTINA ALINANLAR SERBEST BIRAKILMALI”

Alıkonulanlara insanca davranılması ve adil yargılanma hakkı tanınması gerektiğine dikkati çeken Morayef, “Keyfi şekilde gözaltına alınanlar, serbest bırakılmalıdır. İşgalci İsrail’in gerçekleştirilen ihlallere ilişkin dehşet verici bir cezasızlık geçmişi olması, Gazze’deki Filistinlilere yönelik işkence ve kötü muameleyle ilgili raporlar hakkında bağımsız ve etkili bir soruşturmaya ihtiyaç duyulduğunun da altını çiziyor.” ifadelerini kullandı.

Morayef, şunları kaydetti: “Savaş ortamında ve işgalde işlenen insanlık dışı muamele, işkence, zorla kaybetme uygulamaları ve insan onuruna yönelik saldırılar savaş suçudur. Sivillere yönelik sistematik ve yaygın bir saldırının parçası olduğunda ise insanlığa karşı suçtur. Gazze’deki görüntülerin, uluslararası alanda kınanması gerekir.

Uluslararası hukuk kapsamında daha fazla işkence, zorla kaybetme ve diğer suçların önlenmesi için acil soruşturma açılmalı ve gerekli tedbirler alınmalıdır. Dünya, bu tür eylemlerin normalleşmesini insanlığa hakaret olarak kabul etmelidir.”