09.20.2024

İsrail’in eski genelkurmay başkanı: Hamas’a karşı savaşı kaybettik!

İsrail jetlerinin ateşlediği füzelerin Suriye’nin başkenti Şam’da İran Devrim Muhafızları komutanını öldürmesi, Orta Doğu’yu alt üst etti. İsrail’in eski genelkurmay başkanının sözleri ise kalabalık tarafından alkışlandı.

İsrail’in Gazze’yi işgalinde seksen birinci gün Suriye ve Irak’taki saldırıların yankılarıyla başladı. Yaşananları takipçilerimiz için başlıkladık.

“7 FARKLI CEPHEDE SAVAŞIYORUZ”

İsrail merkezli Haaretz gazetesi, Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın “Çok boyutlu bir savaşın içinde olduklarını” söylediğini bildirdi. Gallant, Orta Doğu’da yedi cephede savaştıklarını öne sürerek bu cephelerin “Gazze, Lübnan, Suriye, İsrail, Irak, Yemen ve İran” olduğunu öne sürdü.

MISIR’LA SAVAŞ KORKUSU VE DAN HALUTZ’DAN İTİRAF

İsrail’de yayın yapan Jerusalem Post gazetesinde bugün, ‘Gazze’nin tuzağı: Refah neden İsrail ve Mısır’ı çatışmaya çekebilecek şehir’ başlığıyla bir analiz yer aldı.İşgalin Gazze’nin güneyine yayılmasıyla medyanın Han Yunus’a odaklandığını belirten Jerusalem Post, buna karşın Mısır sınırındaki Refah’ın şaşırtıcı şekilde daha fazla tuzak barındıran bir yer olarak ortaya çıktığını yazdı.İsrail jetleri son iki haftada Mısır ve Gazze Şeridi sınırında yoğun bombardımana girişti. Sınırın hemen Filistin tarafında yer alan ve Birinci Hat olarak da bilinen sıralı evler, İsrail jetleri tarafından yok edildi.Saldırı bununla da kalmadı, İsrail Philadelphia Koridoru’nu da vurdu.

Mısır ve Gazze arasındaki ince bir çizgi olan 14 kilometrelik koridor, aslında bir tampon bölge. 1979 yılında İsrail ve Mısır arasında imzalanan barış anlaşmasıyla ortaya çıktı, işgal güçleri 26 yıl sonra Gazze’yi terk edinceye kadar kontrolü İsrail’deydi. 2007 yılında Gazze’yi yönetmeye başlayan Hamas’ın Philadelphia Koridoru’nun da denetimini ele aldı.İsrail’in koridoru bombalamasına Hamas’ın yanı sıra Mısır’dan da sert tepki geldi.Jerusalem Post, İsrail’in Refah ve Philadelphia Koridoru’nu işgal etmesinin 1979 anlaşmasını ihlal edeceğini kaydetti. Zira, 1979 anlaşmasına göre İsrail’in D Bölgesi’e tanklar ve toplar konuşlandırması yasak. Gazete İsrail’in söz konusu koridordaki adımlarının Mısır’ın hamlelerini tetikleyebileceğini ve gerilimin tırmanacağını yazdı.

ESKİ GENELKURMAY BAŞKANINDAN ŞOK SÖZLER

Hayfa’daki bir protesto gösterisinde konuşan İsrail’in eski Genelkurmay Başkanı Dan Halutz ise, Hamas’a karşı verilen savaşın kaybedildiğini söyledi. Zaferin ancak Başbakan Binyamin Netanyahu’nun istifasıyla elde edilebileceğini belirten Dan Halutz’un sözleri, etrafta toplanan kalabalık tarafından alkışlandı.İsrail’de yayın yapan Kanal 14 televizyonu, emekli general Halutz’un Netanyahu’yu devirecek protestoları organize etmek için çalıştığını belirtti. Protestolarda kan dökülebileceğini kaydeden Dan Halutz, özellikle aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir destekçilerinin ateş açabileceğini dile getirdi.2000’lerde İsrail ordusunu yöneten Genelkurmay Başkanı Dan Halutz, Hizbullah’la girilen savaştaki başarısızlığın ardından 2007 yılında istifa etmişti. Savaş başlamadan önce borsadaki hisse senetlerini sattığı ortaya çıkan Korgeneral Halutz, uzun süre istifa baskısına direnmişti.
İsrail 34 gün süren Lübnan savaşında ne Hizbullah’ın roket saldırılarını durdurabilmiş, ne de kaçırılan iki askerini kurtarabilmişti.

SİVİLLERE STADYUMDA ÇIPLAK GÖZALTI

İsrail ordusu aralarında yaşlı ve bebeklerinde olduğu Filistinli sivilleri, Gazze’deki bir stadyumda yarı çıplak gözaltına aldı. Skandal görüntüler dünyada infial yarattı.