09.19.2024

Kızıldeniz’de çıkmaza giren ABD, Yemen ordusu Husileri yeniden ‘terörist’ grup olarak tanımladı

ABD, Yemen’deki Husileri ‘küresel terörist’ grup olarak yeniden tanımladı

İşgalci İsrail’in Gazze’de gerçekleştirdiği soykırıma destek vermeye devam eden ABD, işgalci İsrail soykırımına engel olmak için Kızıldeniz’de işgalci İsrail’e destek için giden gemilere izin vermeyen Yemen ordusunu ‘küresel terörist’ olarak tanımladı.

ABD’li yetkililer, Husilerin saldırılarını durdurması halinde 30 gün boyunca yürürlüğe girmeyecek olan atamanın kaldırılabileceğini belirtti.

ABD hükümeti, Yemen ordusunu resmi olarak “terörist” örgüt olarak tanımladı. Washington’un Çarşamba günü Yemen ordusunu “özel olarak belirlenmiş küresel teröristler” olarak yeniden listelemesi, ABD’nin, grubun Kızıldeniz’deki gemilere yönelik saldırılarına yanıt olarak Husileri hedef alan Yemen’e saldırı başlatmasının ardından geldi. Husiler, operasyonlarının işgalci İsrail bağlantılı gemilere yönelik olduğunu ve işgalci İsrail’in Gazze’deki savaşı sona erene kadar hedeflere saldırmaya devam edeceklerini açıkladı.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken, yönetimin Yemen’e gıda ithalatı ve insani yardım ulaşmasını kolaylaştırmaya çalıştığı Şubat 2021’de Husileri hem yabancı terör örgütü hem de özel olarak belirlenmiş küresel teröristler listesinden çıkarmıştı.