09.19.2024

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) Yönetim Kurulu: Gazze’de ölümleri durdurun

Uluslararası Basın Enstitüsü, İsrail’de en az 80 muhabir ve medya çalışanının öldüğünü belirterek “Gazze’de gazetecilerin öldürülmesini durdurun” dedi.

Uluslararası Basın Enstitüsünün (IPI) Güney Afrika’dan Filipinlere, Nijerya’dan Hindistan’a ABD’den İngiltere’ye kadar dünyanın pek çok ülkesinde bulunan Küresel Yönetim Kurulu üyeleri bir açıklama yayımlayarak, İsrail’in saldırılarında en az 80 muhabir ve medya çalışanının öldüğünü belirterek “Gazze’de gazetecilerin öldürülmesini durdurun” dedi. Açıklamada ayrıca İsrail’e “Uluslararası gazetecilerin Gazze’ye erişimine izin vermesi” çağrısında bulundu.

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) Küresel Yönetim Kurulu üyeleri, İsrail-Gazze Savaşı’nın başlangıcından bu yana İsrail’in hava saldırılarında gazetecilerin aralıksız öldürülmesini mümkün olan en güçlü ifadelerle kınadı. Açıklamada “Biz, gazetecilerin güvenliğine ve basın özgürlüğüne yönelik bu benzeri görülmemiş saldırı karşısında dehşet içinde bir aradayız. Ekim ayından bu yana Gazze ve güney Lübnan’da en az 80 gazeteci öldürüldü. Bu, IPI’nin 1950’de kurulmasından bu yana bir çatışma bölgesinde bu kadar kısa sürede öldürülen en fazla gazeteci sayısı” denildi.

SAVAŞ KURALLARI HATIRLATILDI

Açıklamada ayrıca “Bu dayanılmaz can kaybını protesto etmek ve gazetecilere yönelik bombardımanın ve Gazze’deki meslektaşlarımızın açıkça hedef alınmasına derhal son verilmesini talep etmek için, en ağır şartlara karşı ayırdığımız kolektif sesimizi yükseltiyoruz” ifadeleri kullanıldı.

İsrail’i, “Devletleri silahlı çatışma zamanlarında gazetecileri ve sivilleri koruma yükümlülüğü altına sokan savaş kurallarına saygı duymaya çağıran” IPI; İsrail yetkililerini, gazetecilerin kendi güçleri tarafından öldürüldüğü tüm vakaları şeffaf ve güvenilir bir şekilde soruşturmaya da davet etti.

“ACİL VE SOMUT ADIM ATIN”

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Gazetecileri kasten hedef almanın bir savaş suçu olduğunun altını çiziyoruz. IPI, bunu yapanların mahkeme önünde hesap vermesini sağlamak için ortaklarımızla birlikte çalışacaktır. Ayrıca İsrail’in uluslararası müttefiklerini, gazetecilerin bu savaşı özgürce ve güvenli bir şekilde haber yapma haklarını korumak için acil ve somut adımlar atmaya çağırıyoruz. Gazze’de gazetecilerin ve ailelerinin öldürülmesine son verilmesi için İsrail yetkililerine gerçek ve etkili baskı uygulamalılar. Halen Gazze’de görev yapan, dünyanın gözü kulağı olmak için hayal bile edilemeyecek koşullarda hayatlarını tehlikeye atan meslektaşlarımıza duyduğumuz saygı ve hayranlık, dehşetimiz kadar derindir. Onların dayanışması var, biz de onların yanındayız. Gazetecilere ve gazeteciliğe yönelik bu benzeri görülmemiş saldırının sona ermesi gerekiyor. Daha fazla zaman ve daha fazla hayat kaybedilemez.”